V:s uppmaning till partiet: Propagera inte för vegetarisk mat

Publicerad 2022-02-04

Vänsterpartiet vill minska köttätandet, höja skatten på konsumtionsvaror och förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar om tre år.

Men enligt interna dokument inför kongressen uppmanas vänsterpartisterna att undvika att beskriva den typen av ämnen.

Partiet anser att den egna politiken i de frågorna ”befäster klyftan mellan progressiv, urban medelklass, och mer konservativ rural arbetarklass”.

Vänsterpartiet håller i helgen kongress där valplattformen ska spikas. 

Inför sammankomsten meddelades vänsterpartisterna om att ett nytt handledningsdokument har skrivits av partiledningen och kommunikationsavdelningen, som har rubriken ”Hur vi kommunicerar klimatbudskapet”, vilket Svenska Dagbladet uppmärksammade i går.

Enligt flera uppgiftslämnare som Aftonbladet pratat med har dokumentet väckt förvåning i partiet då det upplevts ”mästrande”.

Nooshi Dadgostar, Vänsterns partiledare.

Intern kritik

Bakgrunden till dokumentet är Vänsterpartiets satsning på att locka SD-väljare i bruksorter som bland annat visat sig genom partiledaren Nooshi Dadgostars turné i landet under hösten och vintern.

– Man har knappt sett henne på bild utan hjälm, gul reflexväst och skor med stålhätta. Under vintern har kritiken växt internt om att vi stryker de här industrierna medhårs, att klasskonflikten inte är tydlig och inte heller kritiken mot de här gigantiska vinstdrivande bolagen, har en centralt placerad källa sagt till Aftonbladet.

I SvD beskrivs bakgrunden till svängningen som orkestrerad av en mindre krets – ett ”kompisgäng” – kring partiledaren Nooshi Dadgostar bestående av vice ordförande Ida Gabrielsson och kommunikationschefen Jenny Lindahl.

– Vi är röstboskap, inget mer, säger en riksdagsledamot till reportern Maggie Strömberg.

”Jättegoda möjligheter”

Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm vill inte kommentera dokumentet ”Hur vi kommunicerar klimatbudskapet” i detalj men beklagar att delar av partiets miljöpolitik inte längre ska nämnas.

– Jag ser inte att det finns ett stort motstånd mot klimatomställning bland grupper på landsbygden. Även där finns det ett stort engagemang att ställa om. Kan vi visa att vi har en politik som hänger ihop så har vi jättegoda möjligheter att få med oss hela befolkningen, säger Jens Holm och räknar upp åtgärder som satsningar på kollektivtrafik och konvertering till miljöbilar.

Stämmer det att det finns grupper på landet som inte tål att höra om Vänsterpartiets politik kring minskat köttätande?

– Min bild är överlag att det finns en otroligt bred uppslutning kring en strukturerad klimatomställning och en klimatomställning som innefattar alla områden. Jag har inte sett att klimatomställningen skulle var ett problem för oss för att nå ut till grupper på landsbygden, säger Jens Holm.