17-åring misstänkt för dödsskjutningen i Eskilstuna

Publicerad 2022-05-27

En 17-årig pojke är misstänkt för mord efter måndagens dödsskjutning i Eskilstuna.

Polisen ser i nuläget inget samband mellan mordet och den pågående gängkonflikten i staden.

– Det skulle kunna vara en ny konfliktyta, säger Oskar Nissfolk, biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

I måndags sköts en man i 25-årsåldern till döds i området Brunnsbacken i Eskilstuna. Skjutningen är en i raden av flera skjutvapendåd i staden den senaste tiden. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska händelseförloppet varit brutalt och hänsynslöst.

Nu meddelar polisen att en 17-årig pojke har anhållits och begärts häktad misstänkt för mordet. Häktningsförhandlingarna väntas hållas i eftermiddag.

Pojken är känd hos polisen sedan tidigare och kunde gripas tidigare i veckan.

– Vi begärde förtur på analysen av spåren vi skickade till NFC. Den analysen som gjordes har lett fram till att den här personen kunde gripas misstänkt för mordet, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland på en pressträff.

Ingen koppling till gängkonflikt

Polisen säger också att dödsskjutningen i ett tidigt skede inte verkar ha något samband med den pågående gängkonflikt i staden som legat till grund för tidigare skjutningar.

– Det finns i nuläget inga direkta kopplingar till den pågående konflikten, men det kan handla om en smittoeffekt. Våld föder våld och vi måste sätta ihop de här bitarna för att se vad som är det bakomliggande motivet, säger Oskar Nissfolk.

Christoffer Bohman påpekar däremot att utredningen kan ta nya svängar.

– Våld i relation smittar inte, men det gör det här våldet. En möjlighet skulle kunna vara att man i andra konflikter också använder sig av skjutvapenvåld. Det skulle kunna vara en ny konfliktyta, eller så visar det sig att det ingår i konflikten, säger han och fortsätter:

– Men just nu finns det inget som tyder på att det ingår i samma konflikt.

Följ ämnen i artikeln