Nytt vaccin godkänt av EU – framtaget i Sverige

Uppdaterad 2021-12-21 | Publicerad 2021-12-20

EU har godkänt ett femte vaccin – Nuvaxovid från Novavax.

Vaccinet är delvis framtaget av forskare i Uppsala och är det första som byggts med annan teknologi.

– Jag är glad och stolt över att konstatera att vi spelar en viktig roll med våra kompetenser i det här arbetet, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket.

EU-kommissionen har godkänt ett femte vaccin mot covid-19. Astra Zeneca, Pfizer/Biontech, Moderna och Janssen får nu sällskap av Nuvaxovid från Novavax.

”Med fem godkända vaccin har EU en varierad portfolio”, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter på måndagskvällen.

Nuvaxovid är delvis framtaget av forskare i Uppsala och bygger på en annan äldre teknologi än de hittills EU-godkända vaccinen. Till skillnad från de andra innehåller Nuvaxovid små proteinpartiklar från en laboratorieodlad version av spikeproteinet på covid-19-virusets yta. Vaccinet innehåller också ett adjuvans, ett ämne som hjälper till att förstärka kroppens immunförsvar.

 ”Vaccination och boosters är det bästa skyddet mot covid-19”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på måndagen.

Godkänt för vuxna

Läkemedelsverket höll under måndagseftermiddagen en presskonferens med anledning av Nuvaxovid.

– Jag är glad och stolt över att konstatera att vi från svenska Läkemedelsverket spelar en viktig roll med våra kompetenser i det här arbetet, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.

Nuvaxovid är hittills godkänt från 18 år, då vaccinet inte har testats på yngre åldrar. Vaccinet har genomgått två stora studier, testats på runt 30 000 personer och bedöms ge ett skydd på 90 procent.

EU-kommissionen har godkänt ett femte vaccin mot covid-19.

Över 2 miljoner doser beställt

Folkhälsomyndigheten har ännu inte presenterat om vaccinet kommer rekommenderas för särskilda grupper. Om det går att kombinera Nuvaxovid med andra vaccin har inte forskats på specifikt.

– Men generellt sett är det ingenting vi ser som hindrar det, säger vaccinsamordnaren Charlotta Bergquist.

EU-kommissionen har beställt 200 miljoner doser från Novavax för medlemsländernas räkning.

Sverige har beställt 2,2 miljoner doser, men när dessa doser kommer finnas är inte klart. Nuvaxovid ses som ett komplement till redan godkända vaccin i Sverige.

– Vi får se hur leveranserna ser ut framöver. Det har aviserats att det ska levereras en del av det här under första delen av nästa år, säger Sören Andersson på Folkhälsomyndigheten.