Uppgifter: Ordningsvakt skjuten i Bandhagen – tre gripna

Tunnelbanetrafiken stoppades i polisinsatsen

Uppdaterad 2022-08-27 | Publicerad 2022-08-26

En ordningsvakt har blivit skjuten i Bandhagen centrum, enligt uppgifter till Aftonbladet som polisen bekräftar under lördagen.

Hundpatruller, helikopter och insatsstyrkan deltar i polisjakten.

Tre personer är gripna misstänkta för mordförsöket.

Skottlossningen bröt ut vid tunnelbanan i centrumområdet klockan 20.55 på fredagen.

– Det är flera som har ringt in. Boende har hört skott och även ordningsvakter larmade, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska ordningsvakter ha blivit beskjutna. En av dem ska ha blivit träffad i överkroppen. Även skotthål ska ha hittats i vakternas bil.

– Vi har anträffat en person som är skottskadad. Personen är vaken och talbar i nuläget, säger Anna Westberg.

Den skjutne vakten, en man, är förd till sjukhus med ambulans. Skadeläget är inte livshotande, uppger polisen.

Polisen kan inte säga huruvida ordningsvakten låg som måltavla för attacken.

– Det biten håller på och utreds, så det är för tidigt och svara på, säger polisens presstalesperson Per Fahlström på lördagsmorgonen.

Vaktbolaget: Arbetar utifrån rutin

Polisen ville under fredagen inte kommentera Aftonbladets uppgifter, men under lördagsmorgonen sade polisen att det var en ordningsvakt som blivit beskjuten.

Också Lena Johansson, regionchef vid Avarn Security, bekräftar att offret är en ordningsvakt.

– Det är en av våra medarbetare som blivit skjuten, det stämmer. Vi har upparbetare rutiner för hur man hanterar liknande händelser. Jag har inte så mycket mer att bekräfta, säger hon.

Senare på kvällen greps tre personer misstänkta för inblandning i mordförsöket, enligt uppgifter till Aftonbladet. Också dessa uppgifter bekräftade polisen under lördagsmorgonen.

Ett vittne på en pub i centrum hörde när skotten föll och såg strax innan hur de misstänkta gärningspersonerna tog sig till platsen.

”Fyra till fem smällar”

– Vi satt och tog en öl när vi ser några personer som kommer uppifrån backen och sen kommer en annan person bakom dem. Sen tar det tre till fyra minuter, då hör vi fyra till fem smällar. Sen kommer de här personerna lugnt och sansat gående härifrån.

– Skotten kom och det var ingen som började springa iväg eller så. Utan det var jättelugnt, det var lite märkligt att det var så pass lugnt när någon blivit skjuten.

Skjutningen ledde till en stor polisinsats i södra Stockholm.

– Vi letar efter gärningspersoner och använder hundpatruller och andra resurser.

Polisen beslutade i början av insatsen att stoppa tunnelbanan förbi Bandhagen, mellan Rågsved och Stureby. Westberg vill inte kommentera varför.

Polisen vill i nuläget inte svara på hur många skott det är som har avlossats.

Händelsen rubriceras som försök till mord. Tre personer sitter anhållna.

Länk till Tipsa