Håkan, 59, tillhör tre riskgrupper – nekas ersättning

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-09-20

Håkan, 59, tillhör tre riskgrupper, och har dessutom astma, och har inte vågat gå till sitt jobb på ett äldreboende sedan i mars.

Med skulder på 100 000 kronor och utebliven smittskyddspeng tvingas han nu tillbaka till jobbet.

– Skulle corona slå klorna i mig så kommer det inte gå bra, säger han.

Den 13 mars klassade WHO det nya coronaviruset som en global pandemi. I Stockholm fortsatte coronafallen att öka och de första dödsfallen rapporterades in. Samtidigt började fall upptäckas på äldreboendet Håkan Hammarström jobbade på.

– Jag visste ju med mig att jag tillhörde tre riskgrupper och vi började få in fall av äldre och personal som var smittade. Flera av dem råkade rätt illa ut, berättar Håkan.

Med astma, diabetes, högt blodtryck och övervikt – tidigt utpekade som riskfaktorer – rådde hans läkare och chef honom att hålla sig hemma.

Tog banklån på 100 000 kronor

Han vågade inte chansa. Han tog tjänstledigt och i slutet av mars gick han hem från jobbet. Hälsan var viktigast – ekonomin fick lösa sig.

– Jag tog ett banklån på 100 000 kronor för att få det att gå runt.

Håkan följde regeringens råd till riskgrupper: att hålla sig hemma.

– Jag beställde mat på nätet och fick dem hemkörda och undvek kollektivtrafik om jag behövde gå ut.

Väntan på besked om smittskyddspeng dröjde. Men i slutet av augusti kunde han och andra i riskgrupp ansöka om ersättning till riskgrupper från Försäkringskassan. Men några pengar kan han inte räkna med, har myndigheten meddelat.

Håkan, 59, tog ett banklån på 100 000 kronor.

Ingår inte riskgrupp

Håkan ingår inte i riskgrupperna så som de definierats av Socialstyrelsen och som Försäkringskassan grundar sin bedömning på. Diabetiker ska ha komplikationer på ett organsystem, överviktiga ska ha ett BMI på 40, högt blodtryck räknas med ytterligare en riskgrupp och astma står inte med.

Men att dra gränsen på det sättet blir fel, menar Håkan. Varje morgon tar han medicin för att rensa sina luftrör från slem och hans diabetes pendlar. Ett BMI på 30 – som Håkan har – har pekats på som allvarlig riskfaktor enligt en studie som kom ut i juni.

– De har inte tänkt på att det finns personer som jag som har många riskgrupper, det gör en ju känsligare. Skulle covid-19 sätta klorna i mig är jag rätt säker på att det inte går bra.

Håkan jobbar nu mer än heltid för att betala av sitt lån, trots att han tillhör fyra riskgrupper.

Jobbar mer än heltid

Nu är Håkans tjänstledighet slut och han är tillbaka på sitt nattskift på äldreboendet i Vasastan. På mer än heltid för att betala av sitt lån.

– Jag har visir och andra skydd och försöker hålla distans så bra jag kan. Nu har vi inga fall här och det sköts bra, men det här är ett jobb i vården och det är möjligt att smittan kommer in igen.

– I oktober får ju anhöriga börja komma in igen.

Håkan tror att det är många fler än han som är i samma situation nu – som gick hem tidigt för att de trodde att de ingick i riskgrupp utifrån vad man då visste om coronaviruset.

– Lite känner jag att jag ju bara lytt order, vi riskgrupper blev ju tillsagda att hålla oss hemma. Jag har tagit ansvar för mig själv och min arbetsplats genom att göra det.