11-åriga Nils hittade övningsrobot på badplatsen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nils Strandljung, 11, snorklade efter fiskedrag på badplatsen i Åkerö.

Men det han hittade på botten av sjön var något helt annat.

– Polisen kom och tittade på det och sedan tog det några timmar innan bombskyddet kom, berättar Nils.

Strax innan 14 idag fick polisen in ett larm om ett misstänkt föremål som anträffats vid en badplats i Åkerö utanför Norrtälje.

– Det var någon som badat och dykt och hittat något som man uppfattade som ett militärt föremål på botten, sa Eva Nilsson, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Den som hittade det misstänka föremålet var Nils Strandljung, 11. Han fick syn på objektet när han snorklade i sjön efter fiskedrag.

– Så jag simmade lite och då såg jag någonting som såg ut som ett avgasrör. Jag trodde först det satt fast i marken men sen märkte jag att jag kunde dra upp det.

Nils Strandljung, 11, hittade övningsrobot under vattnet.
Foto: Ann-Sofi Strandljung
Nils Strandljung, 11, hittade övningsrobot under vattnet.

”Nåt militärt”

Han fick sedan hjälp av sin mamma och mormor med undersöka och fota det mystiska fyndet. Att föremålet skulle kunna vara farligt var aldrig något han tänkte på.

– Mormor trodde typ att det var nåt militärt. Men jag fattade inte vad det var så jag tänkte inte så mycket, säger han.

Familjen larmade därefter polisen som kom och spärrade av badplatsen. Efter att polisen tagit sig en titt på fyndet så tillkallades det Nationella bombskyddet för att bedöma om objektet kunde vara farligt.

– Så då fick vi gå av bryggan, och sen gå av stranden ända upp till parkeringen. Sedan stod vi vid avspärrningen och tittade men polisen ville inte berätta vad det var, säger Nils.

Foto: Ann-Sofi Strandljung
Familjen larmade polisen som spärrade av badplatsen och tillkallade Nationella bombskyddet för att bedöma om objektet kunde vara farligt.

Gammal övningsrobot

Först vid 19.30 kunde polisen bekräfta att bomskyddet bedömt föremålet som helt ofarligt. Det ska röra sig om en gammal så kallad övningsrobot.

Om några veckor börjar Nils fyran. Vem som har den bästa historien att berätta för klasskompisarna efter sommarlovet råder det föga tvivel kring.

– Jag tror de kommer tycka att det är coolt och konstigt att jag hittade det på en badstrand, säger Nils Strandljung.

Foto: Mille Söderholm Stenfelt
Polisen spärrade av badplatsen.
Publicerad: