Så slipper du matförgiftning under rötmånaden

Josefin Silverberg/TT

Publicerad 2020-08-03

Under högsommarens fukt och värme trivs bakterier och mögel som bäst och det finns risk att fler insjuknar i magsjuka. Men en ökad medvetenhet om handhygien under coronapandemin kan komma att bromsa antalet fall något, tror Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Sommaren har varit relativt sval hittills men när rötmånaden står för dörren är det inte läge att slappna av. Värme och luftfuktighet bidrar till att bakterierna stortrivs.

– Historiskt sett brukar det vara i slutet av sommaren som vi ser en ökning av antalet magsjukefall till följd av matförgiftning, säger Åsa Rosengren.

Magsjukerisk

Bakteriehärdarna kan göra att maten blir dålig snabbare än vanligt och att man kan bli magförgiftad av mat som stått framme för länge.

– Har man en buffé hemma är det viktigt att se till att den maten som ska vara kall är kall och maten som är varm håller sig varm. Det är när maten är nära 37 grader som det bildas många bakterier som vi blir sjuka av, säger Åsa Rosengren.

Hon tipsar om att tänka extra mycket på hur man förvarar maten och att man ser till att den snabbt kommer i kylskåp efter handlingen på affären. Dessutom är det viktigt att tänka på att vara renlig vid hanteringen av rått kött. Livsmedel som syltas, saltas och sötas är bättre att välja vid till exempel en buffé eller picknick.

– Hårt saltade charkuteriprodukter eller sötade marmelader har konserverande ingredienser. Picklad mat har generellt en längre hållbarhet än till exempel färsk fisk, säger Åsa Rosengren.

Ökad medvetenhet

Hon menar att det faktum att vi fokuserar mycket på handhygien under coronapandemin kan komma att spela in i antalet matförgiftningar till följd av bakterier.

– Jag tror absolut det kan påverka, vi har fått en helt annan medvetenhet av handhygien och det är bra både när det gäller corona och magsjuka, säger Åsa Rosengren.

Följ ämnen i artikeln