70-åring körde på polis – får åldersrabatt

TT

Publicerad 2020-07-16

En 70-åring som kört på en polis med sin bil får sänkt straff på grund av sin ålder.

En 70-åring har dömts i Göta hovrätt till fängelse i ett år och åtta månader för nio olika brott, varav ett var att han körde på en polis med sin bil. Mannen har fått lägre straff på grund av sin ålder.

Mannen fick först sänkt straff i tingsrätten på grund av sin ålder och får nu ytterligare sänkt straff i hovrätten, skriver Smålandsposten.

Det var i mars som polisen tog upp jakten på 70-åringen som flydde från polisen i sin bil efter att ha gjort sig skyldig till överträdelse av kontaktförbud mot en person i Alvesta kommun. Efter att polisen trängt ner mannens bil i ett dike försökte de sig på ett gripande. Mannen pepparsprejades, men försökte backa där i från och en av poliserna på plats ska ha träffats av framdörren och släpats med. Polisen kom loss tack vare sin kollega och mannen kunde gripas. Enligt tidningen ska polisen trott att han skulle dö när han blev påkörd och fick efteråt uppsöka sjukvård. 70-åringen har nekat till att han medvetet körde på polisen.

Han döms nu även i hovrätten för grovt våld mot tjänsteman och grovt rattfylleri. Mannen döms samtidigt för misshandel, vapenbrott och grovt olaga hot för en händelse i vintras. Det samlade straffvärdet för mannens brott var enligt tingsrätten två år och fyra månaders fängelse, men han fick kortat straff med fyra månader på grund av sin höga ålder. I hovrättens dom sänks hans straff med ytterligare fyra månader.