Kemikalieregn nya vapnet mot skogsbränderna i Sibirien

Uppdaterad 2020-07-14 | Publicerad 2020-07-13

Tänk om du kunde bestämma precis när och var det skulle regna?

Enligt Ryssland är det möjligt.

I kampen mot de rasande skogsbränderna i Sibirien har landet nu dammat av en gammal omtvistad metod:

Att skapa regn – genom kemikalier.

Just nu brinner 46 000 hektar skog i Sibirien. Bara i år har över 4,5 miljoner hektar av den sibiriska skogen gått förlorad.

För att bekämpa de väldiga bränderna har räddningstjänsten i Ryssland nu åter börjat använda sig av kemikalier för att skapa regnmoln, rapporterar bland andra SVT och Daily Mail.

Metoden, att manipulera moln genom att spruta in kemikalier, utvecklades efter andra världskriget. Sovjetunionen ska enligt uppgifter ha använt konstgjort regn för att skydda Moskva från radioaktiva regn efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl – något Sovjet nekar till.

På svenska kallas fenomenet ”molnsådd” och sägs alltså vara ett sätt att kunna styra över hur mycket och var det ska regna.

Det hela går till så att kemikalier, vanligtvis silverjodid, sprutas in i ett moln. Silverjodid påskyndar processen att vattendroppar skapas i molnen, och de blir dessutom fler droppar än på naturlig väg. När molnen sedan släpps ned från flygplan smälter partiklarna på vägen och faller ned, till synes, i form av helt vanligt regn.

Sedan de ryska brandstyrkorna nu börjat använda metoden uppger myndigheterna i Ryssland att bränderna minskat med en tredjedel i storlek jämfört med tidigare i veckan. Och att bränderna minskat i omfång där kemikalieregnet använts bekräftas av Greenpeace.

Inte vetenskapligt bevisat

Men, är det verkligen möjligt att skapa konstgjort regn? Tja, om det tvista de lärde. På SMHI är meteorologen Sofia Söderberg skeptisk.

– Det finns inga säkra vetenskapliga metoder för att skapa eller förhindra regn, säger hon.

Josefine Bergstedt, meteorolog på SVT, instämmer.

– Vissa forskare hävdar bestämt att det fungerar och vissa är skeptiska. Problemet är att det är svårt att veta om det skulle ha regnat i alla fall, eller om det faktiskt är kemikaliernas förtjänst, säger hon.

Vanligt i Kina

Tekniken används inte bara för att skapa regn där det behövs, utan också för att motverka oönskat naturligt regn. Något som skett vid flera tillfällen bland annat i Indonesien och i Kina.

Bland annat inför OS-invigningen i Peking 2008 då landet ville försäkra sig om att ceremonin inte skulle grusas av dåligt väder, och sköt tusentals kemikalieraketer in i moln för att tvinga regnet att falla i förtid.

Mycket riktigt blev invigningen sedan torr med klar himmel. Men om det berodde på kemikalierna är svårt att slå fast.

– Det finns även exempel där man använt sig av metoden på flygplatser för att få bort dimma inför flygningar, genom att se till att det regnar istället, säger Bergstedt.

Dyrt och tveksamt

Men, om det går att både flytta på regn geografiskt och tidsmässigt, varför används inte metoden mer?

– Jag tror framförallt att det är en kostnadsfråga. Det är väldigt dyrt, och många länder har inte resurser eller teknik för att genomföra det. Sedan är det som sagt omdebatterat hur effektivt det är, säger Josefine Bergstedt.

Regnande kemikalier låter läskigt. Men enligt Bergstedt handlar det om så små mängder att det inte bör ha någon påverkan på naturen.

Kritiker menar dock att det är en fara i sig att överhuvudtaget laborera med vädret. Att manipulera med atmosfären skulle kunna orsaka extrema vädermönster, lyfter vissa röster.

Skogsbränder i Sibirien den 23 juni.