Experter: 100 000 kan smittas av coronaviruset

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2020-01-27

Hälsoexperter tror att omkring 100 000 personer kan smittas av coronaviruset runt om i världen.

Över 80 personer har dött i sviterna av smittan, som sprids snabbare än Sarsviruset.

Enligt infektionsprofessorn Björn Olsen kan enstaka fall upptäckas i Sverige, men de två patienter som undersöktes i Skåne bar inte på det nya fruktade viruset.

Det nya coronaviruset dubbleras vartannat dygn, vilket är snabbare än Sarsutbrottet 2002–2003. Det har experterna kunnat konstatera nu när över 2 800 fall, varav den yngsta en niomånadersbebis, har bekräftats. Över 80 personer har avlidit. Samtliga dödsfall har varit i Kina.

– En dubblering av antalet smittade på två dygn är ett tecken på en ganska snabb spridning, från person till person, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Han säger att det är sannolikt att Sverige kan få enstaka fall, men ser ingen anledning till oro.

– Vi har bra beredskap och bra kontrollsystem. Vi medborgare lyssnar på radio och tv och gör som myndigheterna vill att vi ska göra.

”Var isolerade”

Under gårdagen misstänktes två fall på Skånes universitetssjukhus i Malmö eftersom de hade luftvägssymtom och varit på resa i riskområde. Vilket riskområde anges inte av sjukhuset.

Under måndagseftermiddagen kom svaret att patienterna inte bar på coronaviruset.

– Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienterna var isolerade och prover skickades för analys. Resultaten visade att det inte rörde sig om coronavirus, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Personal går med containrar utanför Wuhan Medical Treatment Center.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen och uppger att risken för smitta i Sverige fortsatt är mycket liten.

Både Björn Olsen och flera internationella experter är övertygade om att många fler kommer att bli smittade. Hälsoprofessorn Neil Ferguson vid Imperial College, som arbetar nära Världshälsoorganisationen WHO, säger att tiotusentals antagligen redan är smittade.

– Min bästa gissning är ungefär 100 000 fall just nu, säger Ferguson till The Guardian, men påpekar samtidigt att allt mellan 30 000 och 200 000 smittade personer är möjligt.

– Mest sannolikt är att tiotusentals är smittade, säger han.

”Inte tillräckligt snabba”

Samtidigt fortsätter nya fall att upptäckas runt om i världen. Sammanlagt har viruset tagit sig till minst 13 länder. Det senaste landet att få sitt första fall är Kambodja, där den drabbade är en kinesisk medborgare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I Kina har flera storstäder fått förlängd ledighet efter det kinesiska nyåret, för att begränsa spridningen av coronaviruset. Det innebär att hundratals miljoner kineser stannar hemma istället för att gå till jobbet, till och med måndag nästa vecka.

Samtidigt har Wuhans borgmästare Zhou Xianwang hållit ett tv-sänt tal, där han medgett att man tog för lång tid på sig att informera om virusets utbrott. Det var i Wuhan, på en marknad med levande djur, som Coronaviruset tros ha sitt ursprung.

– Vi var inte tillräckligt snabba och använde inte hjälplig information så bra som vi borde ha gjort, ska borgmästaren ha sagt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även premiärministern Li Keqiang besökte i dag Wuhan, för att "leda preventionsarbetet", som det beskrevs i kinesisk media.

Han träffade bland annat sjukhuspersonal och besökte den plats där ett nytt sjukhus håller på att byggas i staden, och beräknas vara klart nästa vecka.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Aftonbladet ger dig senaste nytt om coronaviruset.

  • Fastnålat inlägg
    11 feb 2020
    Susanne Wixe

    Här är de senaste uppgifterna (21 februari) gällande det nya coronaviruset, covid-19:

    2 247 dödsfall har bekräftats, alla utom ett tiotal i Kina. 

    Antalet smittade uppges nu vara 76 726, de allra flesta i Kina. Fall har även bekräftats i ett 20-tal andra länder, bland annat i Sverige (ett fall).

    18 547 personer har friskförklarats, framförallt i Kina men även i USA, Thailand och Australien.

    Källa: Johns Hopkins University.

  • 7 feb 2020

    Hej Hur kan det vara att man kan få besked så fort i Danmark, men det tar ett dygn i Sverige

    Jerry

    Hej Jerry, min bild är att det även skiljer sig åt från region till region här i Sverige. Har ringt ett antal regioner under de här veckorna där vi fått uppgifter om misstänkta fall och det har gått olika snabbt innan besked lämnats. Provtagningen tar mellan 5 och 6 timmar enligt Folkhälsomyndigheten (som är myndigheten som analyserar provresultatet). Därefter kan det säkert se olika ut vad gäller när och hur besked till allmänhet och press ges. 

    Nivette Dawod
  • 7 feb 2020

    Hur går det med proverna från småland?

    Nyfiken

    Hej nyfiken, vad gäller den patient som vi skrivit om i Kronobergs län så har regionen där ännu inte kommit med några nya uppgifter om provresultaten. Vi fortsätter att bevaka frågan. 

    Nivette Dawod
  • 7 feb 2020

    Hello, I'm one of the passenger that is most likely were on the same flight as the woman. Do you mind to update here when you can confirm she is indeed infected or healthy? I'll quarantine myself in the hotel room in the meantime

    Passenger

    ​Hi passenger, the woman who was taken to hospital after landing in Kastrup tested negative for the corona virus. That means she is not infected with the virus. 

    Nivette Dawod
  • 7 feb 2020

    Ska resa från Kastrup om några timmar, bör jag oroa mig för någon smittorisk?

    Jesper

    Hej Jesper, kvinnan som fördes till sjukhus efter att ha landat på Kastrup hade inte coronaviruset, uppger danska Folkhälsomyndigheten nu. Terminal 3, där hon landade, har dessutom städats grundligt. 

    Nivette Dawod

PODD Coronaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen