Trump beskylls för korruption efter samtal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

Röster höjs för att Donald Trump offentliggör utskrifter av ett omdiskuterat telefonsamtal som han haft med sin ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj.

USA:s president har genom det förmodade samtalet orsakat "allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen"., enligt en tillsynsman.

Under det beskrivna telefonsamtal som skandalen kretsar kring ska Trump, enligt källor till flera medier, ha bett den då nyvalde Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring presidentaspiranten Joe Bidens son Hunter Biden, som har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag. Utredningen ska ha varit ett krav för fortsatt militärt stöd från USA till Ukraina.

Trump ska ha ställt en utredning av Bidens son som krav för fortsatt amerikanskt militärt stöd till Ukraina. Stödet betalades mystiskt nog inte ut i somras, enligt BBC.

Fram till fredagskvällen höll Biden, vicepresident under Barack Obama och nu i täten i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat i USA 2020, låg profil i frågan.

"Missbrukar sin makt"

Men nu följer han många av sina framträdande partikamrater och går till angrepp mot Trumps förmodade agerande.

"Om de här rapporterna är sanna finns det i sanning ingen botten för president Trumps villighet att missbruka sin makt och förnedra vårt land. Det här beteendet är särskilt avskyvärt för att det utnyttjar vårt lands utrikespolitik och underminerar vår nationella säkerhet för politiska ändamål", säger Biden i ett skriftligt uttalande.

Biden kräver att Trump släpper utskrifter av samtalet, så att innehållet kan bedömas av andra:

"Så solklar korruption skadar våra institutioner, som försvagas när de används som verktyg för personliga politiska vendettor", säger han.

En person som uppenbarligen lyssnat till Trumps samtal har skrivit en rapport till underrättelsetjänstens tillsynsman, som i sin tur informerat kongressen att rapporten påvisar "allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen".

Men tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten DNI har förbjudit tillsynsmannen att meddela kongressen innehållet i brevet.

Trump skrev under fredagen på Twitter att "Inget av det som sades var fel, det var klockrent", utan att ge någon bakgrund om samtalet.

På en presskonferens med Australiens premiärminister Scott Morrison i Vita huset svarade Trump enligt The Hill på en direkt fråga om uppgifterna om samtalet stämmer:

– Det spelar ingen roll vad vi diskuterade, men någon borde titta närmare på Joe Bidens uttalande.

Inga påtryckningar

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystayko förnekar i en intervju med mediebolaget Hromadske att Trump pressat Zelenskyj under telefonsamtalet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Jag vet vad konversationen handlade om, och jag vet att det inte var några påtryckningar, säger Prystayko.

Trumps advokat, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, bekräftar dock delvis samtalets karaktär.

Trump och Zelenskyj ska på onsdag mötas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York. En amerikansk regeringstjänsteman säger till nyhetsbyrån AFP att mötet ska fokusera på "den otroliga energi och framgång president Zelenskyj har haft i sina ansträngningar att implementera antikorruptionsåtgärder".

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: