Anders Tegnell fyller år mitt i pandemin

Uppdaterad 2020-04-18 | Publicerad 2020-04-17

I coronakrisen har siffror blivit vapen.

Men ett nummer går inte att bråka om.

I dag fyller statsepidemiolog Anders Tegnell 64 år.

Kunnig, lugn, saklig – och outtröttlig. När coronasmittan sköljt över oss har statsepidemiolog Anders Tegnell blivit en trygg famn för mängder av svenskar.

Han har verkat helt oberörd av att världens mäktigaste man, USA:s president Donald Trump, attackerat Sveriges strategi. Inte heller tycks han ha berörts nämnvärt av forskarkritik och avgångskrav.

Tegnell gnetar på, och ställer sig dag efter dag framför kamerorna på podiet i de småtrista lokalerna i Solna.

Men på fredagen får statsepidemiologen respit från rampljuset. Och det är väl inte mer än rätt, eftersom han den 17 april firar sin 64:e födelsedag.

Anders Tegnell fyller 64 år i dag – mitt i coronakrisen.

Jobbar på som vanligt

Henrik Josephson på Folkhälsomyndighetens presstjänst är förtegen kring bemärkelsedagen.

– Anders är tyvärr inte tillgänglig för frågor.

Har ni planerat något firande på kontoret?

– Jag avböjer att kommentera detta utöver att säga att Anders är i tjänst som vanligt.

Att arbeta och sträva på födelsedagen rimmar väl rätt väl med Tegnells karaktär, som blivit så uppskattad ute i stugorna.

Den nyblivna 64-åringen verkar inte överdrivet förtjust i all uppmärksamhet som riktas mot honom. Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet, tror att detta bidrar till hans popularitet.

– Det finns många i offentligheten som är väldigt intresserade av att vårda sina personliga varumärken. Anders Tegnell bryr sig inte om det, och jag tror att folk tycker att det är uppiggande och fräscht, säger hon.

– Tegnell känns trygg, stabil och säker på den strategi som Sverige valt. Det inger ett lugn i dessa turbulenta tider.

Förslaget: Gör 17 april till flaggdag

På sociala medier har Emma Frans lanserat idén att göra Anders Tegnells födelsedag till nationell flaggdag.

När Aftonbladet når forskaren på telefon så betonar hon att inlägget är skämtsamt menat. Frans tycker dock att statsepidemiologen är väl värd en present.

– Han borde få åka på en spahelg. Jag skulle gärna se en bild av honom i en kimono på något japanskt bad. Det vore en fin kontrast gentemot de sammanhang som vi normalt ser honom i.

– Som statsepidemiolog är det kanske inte läge att åka på spa just nu. Men han skulle kunna få ett presentkort som han kan casha in när allt det här är över.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen