Man dömd för nätsexbrott får sänkt straff

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för en man i 20-årsåldern som utsatt unga flickor för sexuella övergrepp via nätet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery
Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för en man i 20-årsåldern som utsatt unga flickor för sexuella övergrepp via nätet. Arkivbild.

Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för en man i 20-årsåldern som utsatt unga flickor för sexuella övergrepp via nätet. Tingsrätten dömde mannen till sex års fängelse. Hovrätten nöjer sig med fem år och sex månader.

Till skillnad från tingsrätten ändrar hovrätten rubriceringen i flera fall och dömer mannen för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Tingsrätten dömde honom för våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp.

Hovrätten skriver att i de fall han tidigare dömdes för våldtäkt har han inte "deltagit" då flickan spelat in filmer i sin ensamhet som hon sedan skickat till honom. Tingsrätten argumenterade att instruktionerna han skickat till flickan kunde uppfattas på annat sätt.

Prejudikat i HD

Kammaråklagare Andreas Ekengren som drivit målet mot mannen har yrkat på rubriken "våldtäkt mot barn" då han tycker att händelserna överensstämmer med Högsta domstolens (HD:s) bedömning.

– Det finns ett prejudikat från Högsta domstolen i slutet på förra året där man diskuterar vad som krävs för att man ska rubricera det som våldtäkt mot barn, säger åklagaren till TT.

– Frågan är principiellt intressant men min instinktiva uppfattning är att det här målet kanske inte passar sig för en prövning i HD, säger Andreas Ekengren.

– I övrigt tycker jag hovrättens dom är bra och välskriven. Hovrätten bedömer att brottsligheten mot just den här målsägaren är väldigt allvarlig och straffvärd.

Hot och lockelser

Mannen har kontaktat unga flickor via olika nätforum och har genom hot och lockelser förmått dem att utföra olika handlingar av sexuell karaktär. Han har i kontakterna med flickorna ljugit om sin identitet och ålder.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Men utlåtandet reser inga hinder för att döma mannen till fängelse.

Mannen döms för sammanlagt 120 brott mot 62 målsägare. Brotten har skett från 2015 till början av december 2017. Hovrätten skriver att mannen visat "stor hänsynslöshet", flera av övergreppen har pågått i veckor eller månader. Inga förmildrande omständigheter har framkommit under rättegången.

Mannen är tidigare dömd för liknande sexualbrott vid fyra tillfällen.

Publicerad: