Muellers ord i Rysslandsrapporten: ”Kan inte frikänna Trump”

Presidentens glädje efter släppet: ”Har en bra dag”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

En maskad version av Rysslandsutredningen har släppts till allmänheten – och Donald Trump jublar.

Men när presidenten i maj 2017 fick reda på att Robert Mueller utsetts till särskild utredare var paniken påtaglig.

– Det här är slutet på mitt presidentskap, sa en förfärad Trump.

Äntligen är den kommen.

Strax efter klockan 17 på torsdagen, svensk tid, publicerades en maskad version av Robert Muellers stora utredning av Rysslands försök att påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

Det som i det inledande skedet fick mest uppmärksamhet var motiveringen till att Mueller inte frikänner presidenten från misstankarna om att ha förhindrat rättvisan.

”Om vi efter den här grundliga genomgången hade kunnat slå fast att presidenten inte hindrade rättvisan så hade vi gjort det. Men vi kan inte nå fram till den slutsatsen”, heter det i dokumentet.

Den särskilda utredaren och hans team konstaterar också att kongressen har befogenhet att ta ärendet vidare.

”Kongressen kan förbjuda en presidents felaktiga användande av sin makt i syfte att skydda de rättsvårdande myndigheternas integritet.”

Trumps första ord: ”Har en bra dag”

Om Donald Trump har sett den biten så verkar den inte oroa honom nämnvärt.

– Jag har en bra dag, sa han i den första uttalandet om rapporten.

– Det har kallats ingen maskopi, inget hindrande av rättvisan. Det har aldrig skett och det kommer aldrig att ske. Det här skulle aldrig ha hänt. Det borde aldrig hända någon annan president igen.

När Trump i maj 2017 fick reda på att Mueller utsetts till särskild utredare var dock tonen en helt annan. I Rysslandsrapporten framgår att det var den dåvarande justitieministern Jeff Sessions som gav presidenten beskedet. Denne ska då ha lutat sig tillbaka i sin stol och sagt:

– Oh my God. This is terrible. This is the end of my Presidency. I'm fu***d.

I lite försiktig översättning:

– Åh herregud. Det här är fruktansvärt. Det är slutet på mitt presidentskap. Jag är körd/stekt.

Ville sparka Mueller

När utredningen bara var några veckor gammal så försökte Donald Trump få den tidigare Vita huset-rådgivaren Don McGahn att ge Robert Mueller sparken.

I förhör har McGahn sagt att Trump två gånger bad honom att få bort Mueller. Ex-rådgivaren följde dock inte presidentens uppmaning. I stället valde han själv att avgå.

Rapporten nämner flera tillfällen då presidenten försökte påverka utredningsarbetet. Detta misslyckades dock i stor utsträckning, mycket på grund av att presidentens underlydande helt enkelt inte gjorde som han sa.

Enligt Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, är rapporten sammantaget en seger för Donald Trump.

– Det är precis det som Trump behöver få fastslaget, det är en stor seger för honom i och med att han kan fortsätta påstå att han varit utsatt för en förtalskampanj eller att hans motståndare varit ute efter honom, säger hon till TT.

Laddar Live Upplevelse
Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Publicerad:

LÄS VIDARE