Ökad risk för våldsutsatta kvinnor och barn i coronatider

Uppsala kvinnorjour utökar jour via telefon och mejl

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

Att stanna hemma under coronakrisen kan förvärra situationen för de kvinnor som lever med en våldsutövande partner, larmar Unizon.

Samtidigt har Uppsala kvinnojour tvingats kapa besökstiderna på grund av smittan.

– På grund av sin potentiella utsatthet är kvinnor och barn en riskgrupp i coronatider. Många tvingas isolera sig med sina förövare, säger Amanda Birging från Uppsala kvinnorjour.

Amanda Birging är kommunikatör vid Uppsala kvinnojour.
Foto: Joanna Górecka
Amanda Birging är kommunikatör vid Uppsala kvinnojour.

Våldet mot kvinnor eskalerar vanligtvis under semestertider och sammanhängande ledigheter, som jul- och nyårshelgerna.

Nu, när fler och fler uppmanas att stanna hemma på grund av coronaviruset, riskerar många kvinnor som upplever våld i nära relationer att bli extra utsatta. Riksförbundet Unizon larmade nyligen om att kvinnor och barn som utsätts för brott i hemmet också borde betraktas som en riskgrupp för corona.

Amanda Birging, kommunikatör vid Uppsala kvinnojour menar att utsattheten ökar i och med att det inte finns något slutdatum för isoleringen och att det blir svårare att söka hjälp.

– Våldet eskalerar generellt under dessa perioder då man spenderar mer tid på brottsplatsen – som är hemmet.

Det vilar också en fara i att rekommendationen att stanna hemma kan användas som ett slagträ mot kvinnor som redan är isolerade, menar Amanda Birging.

– Vi ser ju också en risk med att förövare kan utnyttja rekommendationen att vara hemma som ett sätt att ytterligare isolera sin partner. Råden att självisolera är självklart svåra att argumentera mot, men situationen kan förvärras avsevärt för utsatta kvinnor.

Svårare att söka hjälp

Nu väntar en period då många får svårare att söka hjälpa. På grund av corona kommer Uppsala kvinnojour inte att ta emot besök på kontoret under kommande veckor. Däremot kommer kvinnojouren att utöka sin tillgänglighet via jourtelefon och mejl.

– Vi har föregått myndigheternas råd för att bibehålla vår verksamhet på ett hållbart sätt och inte blir ett nav för spridning, men vi finns än mer tillgängliga på mejl och telefon. Tyvärr blir det svårt för många att i den här perioden ta sig undan och ringa ett samtal eller skicka iväg ett mejl, säger Amanda Birging och fortsätter:
– Jag tror att samtalen kommer att komma i efterhand, när vardagen efter coronaviruset rullar igång igen. Det är det som är så sårbart just nu. Det kan vara en lång period av isolering och självkarantän som väntar då många kommer att råka illa ut i det tysta.

Generellt söker många våldsutsatta hjälp först när en period av isolering har brutits, förklarar Amanda Birging. Efter jul- och nyårshelgerna upplever landets kvinnojourer ökat söktryck i början av januari, när vardagen med arbete och skola kommer igång igen.

Vad kan man göra som våldsutsatt i karantän?

– Det kan vara svårare nu men, i vanlig ordning; försök ta kontakt med socialtjänst eller polis. Vi uppmanas att begränsa sociala kontakter men det kan bli viktigare än någonsin att försöka bibehålla kontakter utanför hemmet. Ha kontakt med vänner, berätta vad som pågår i den mån du kan.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: