Alzheimersjuke Göran, 73, slogs blodig av ordningsvakter

”Sjukdomen gör att han sluddrar”

Uppdaterad 2019-10-26 | Publicerad 2019-10-24

Ordningsvakterna uppfattade alzheimersjuke Göran, 73, som berusad och brottade hårdhänt ner honom på marken. Mitt i natten fick hans fru Bodil ett samtal om att han befann sig på S:t Görans beroendecenter.

– Jag blev alldeles förskräckt. Han såg misshandlad ut, säger hon.

I mitten av maj skulle Göran Ekström, 73, på en 70-talsfest med sina vänner, något han hade sett fram emot länge. Iklädd 70-talsinspirerade kläder sa han hejdå till sin fru Bodil Ekström som lämnade av honom vid festen, något hon tidigare berättat för DN.

Framåt sen kväll hade Göran inte kommit hem och Bodil började att bli orolig. Klockan två på natten fick hon ett samtal från S:t Görans beroendecenter som berättade att han var där.

– De sa att han hade blivit tagen av polisen för att han var på väg ner på spåren. Det lät ju inte klokt, jag trodde inte på det, och så var det ju inte heller, säger Bodil.

Klockan fem på morgonen kom Göran hem i en taxi, ledsen, uppriven och blodig.

– Jag blev alldeles förskräckt. Han såg misshandlad ut, med fläskläpp, en bula i huvudet, svullet knä och en helt sönderriven arm.

Alzheimer gör att han sluddrar

Göran Ekström har sedan fem år tillbaka diagnosen alzheimer. Han har inga problem med att hitta och är inte förvirrad. Men minnet har försämrats och hans tal har påverkats av sjukdomen.

– Han har svårt att få fram orden och det blir sluddrigt, något som skulle kunna uppfattas som att man är berusad, säger hon.

När Göran skulle ta sig hem från festen skildes han från sina vänner vid Östermalmstorg och fortsatte ner till tunnelbanan.

Brottades hårdhänt ner

I en övervakningsfilm som DN har tagit del kan man se hur Göran går fram till spärrarna i tunnelbanestationen men blir avvisad med hänvisning till att han var berusad. En stund senare går Göran tillbaka mot spärrlinjen med, enligt tidningen, stabila steg och trycker kortet mot läsaren.

– Av någon anledning fungerade först inte hans färdtjänstkort men dörren bredvid öppnades och den gick han igenom, säger Bodil.

Göran brottades hårdhänt ner på marken och vakterna satte på honom handfängsel, han ska tillsynes inte ha gjort något motstånd, skriver DN.

– Han sa flera gånger att han var sjuk i alzheimer och att de skulle ringa mig men de lyssnade inte på honom utan tog hans mobil och id och släpade honom till ett så kallat trygghetsrum, säger Bodil.

Läkaren: ”Förvirringen beror inte på alkoholkonsumtion”

Göran hade blivit omhändertagen enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer), och två poliser hämtade honom och körde honom till S:t Görans beroendeakut, trots att han flera gånger påtalade sin sjukdom.

På sjukhuset fick han träffa en läkare. Göran hade då runt 0,9 promille i blodet. I journalen skriver läkaren att ”Görans förvirring beror inte på alkoholkonsumtion utan alzheimer.” De såg inget hinder till att han inte skulle kunna ta sig hem på egen hand, inte heller fanns han med i något av deras register sedan tidigare, berättar Bodil.

Dagen efter händelsen ringde Bodil SL och polisanmälde ordningsvakterna och polisen. Tillsammans åkte hon och Göran till vårdcentralen. De lade om hans sår och dokumenterade alla skador.

Bevakningsföretaget Commuter Security Group, CSG, svarar Aftonbladet via mejl. Försäljningschefen Jens Klevengård beklagar att Göran Ekström ”upplever sig felaktigt behandlad”, men anser att ordningsvakterna hade god grund att gripa honom.

– Det var just tryggheten/säkerheten för honom själv och övriga resenärer som låg till grund för ingripandet eftersom han var märkbart berusad vilket även senare verifierades av den mätning på 0,97 promille som gjorts, skriver han.

Vidare påpekar Jens Klevengård att CSG genomför löpande flera steg av interna utbildningar.

– Det är av yttersta vikt att alltid behandla ärenden, incidenter och ordningsvakternas erfarenheter från verksamheten i syfte att ständigt förbättra oss.

”Han gråter fortfarande när man pratar om det”

Men polisanmälan lades ner och enligt DN har SL inte upprättat någon händelserapport ”då det hanterades som ett rutinärende”.

Bodil berättar att Göran har mått väldigt dåligt sedan händelsen och att hans alzheimer försämrats.

– Han gråter fortfarande när vi bara pratar om det. Han är traumatiserad, har mycket svårare att uttrycka sig, glömmer saker och är mer förvirrad.

Göran försöker i dag leva som vanligt. Han tog tunnelbanan för första gången sedan incidenten för någon vecka sedan.

– Fysiskt har han läkt, men såren finns kvar i själen.


PODD: Så mycket våld får ordningsvakter använda

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om incidenter som involverar ordningsvakter, och reder ut hur mycket våld en ordningsvakt får använda.
 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen