Nytt korruptionsmål mot politiker i Sydafrika

TT-Reuters

Publicerad 2019-11-21

En tidigare minister i den sydafrikanske expresidenten Jacob Zumas regering misstänks för korruption. På bilden syns Zuma, själv korruptionsanklagad, utanför en domstol i Durban förra sommaren.

En framstående parlamentsledamot från Sydafrikas regerande parti ANC misstänks för korruption, meddelar polisen.

Bongani Bongo, som varit minister med ansvar för landets säkerhetstjänster under den tidigare presidenten Jacob Zuma, greps på torsdagen och släpptes senare mot borgen efter ett domstolsförhör.

Bongo anklagas för att ha försökt hindra en utredning om korruption vid det statliga energibolaget Eskom. Han ska bland annat ha försökt få en av utredarna att sjukskriva sig för att störa processen och ha gett erbjudande om en muta, enligt polistalespersonen Hangwani Mulaudzi.

Bongo är kallad till ett nytt domstolsförhör den 31 januari.

ANC har pressats av en rad korruptionsskandaler under de senaste åren, vilket bidragit till partiets minskade stöd. I valet i maj 2019 backade partiet för tredje gången i rad, men har fortfarande majoritet i parlamentet.

Exledaren Zuma har åtal hängande över sig som omfattar 16 punkter om bedrägeri, svindleri och penningtvätt. Han tvingades bort från presidentposten i fjol av sitt eget parti på grund av korruptionsavslöjandena och dalanda opinionssiffror.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln