Bråk och dramatik inför start på G20-möte

TT TT

Publicerad 2018-11-30

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump kliver av det amerikanska presidentplanet Air Force One i Argentina.

Donald Trump har ställt in mötet med Vladimir Putin. Angela Merkel har nödlandat. Mordanklagelser kastar en mörk skugga över Mohammed bin Salman.

G20-mötet i Argentina som inleds i dag kantas redan av dramatik.

Temat är rättvis och hållbar utveckling när ledarna för världens största och mest inflytelserika ekonomier samlas i Buenos Aires. Men frågan är om inte skandaler, bråk och trassliga relationer blir huvudnummer när potentaterna möts i den argentinska huvudstaden.

USA:s president Donald Trump har efter några vändningar ställt in sitt planerade möte med Rysslands president Vladimir Putin med anledning av det ryska agerandet mot Ukraina i Azovska sjön.

Krångliga relationer

Ingen förväntar sig muntra miner mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Det mycket uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har gjort den krångliga relationen mellan länderna än mer komplex.

Det hänger dock frågetecken över den saudiske kronprisens medverkan i Buenos Aires. Argentinska åklagare har uppmanats att utreda misstankar mot honom om krigsbrott i Jemen och om delaktighet i mordet på Khashoggi. Enligt Argentinas president Mauricio Macri kan anklagelserna om krigsbrott och tortyr mycket väl hamna på agendan under G20-mötet.

Merkel nödlandade

Andra heta G20-potatisar är brexit och ett gäng handelskonflikter, som den mellan Kina och USA.

Som lök på laxen tvingades planet som skulle ta Angela Merkel till Argentina nödlanda på grund av tekniska problem. Den tyska förbundskanslern och hennes delegation ska i stället flyga via Madrid men lär inte hinna i tid till öppningsceremonin.