Äldre bankkunder luras i Gävle

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En bedragare som säger sig vara "Dan Johansson" från Nordea ringer runt till äldre i Gävletrakten med syfte att lura till sig pengar. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren
En bedragare som säger sig vara "Dan Johansson" från Nordea ringer runt till äldre i Gävletrakten med syfte att lura till sig pengar. Arkivbild.

En bedragare som säger sig vara ”Dan Johansson” från Nordea ringer runt till äldre i Gävletrakten. Hittills har två personer lurats på pengar av mannen.

– Det är mycket trovärdiga samtal, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

Enligt polisen är de drabbade kunder hos Nordea, men det är troligt att även kunder till andra banker kan bli uppringda.

Mannen som kallar sig "Dan Johansson" berättar att banken utsatts för ett omfattande bedrägeriförsök och att kunderna måste spärra sina konton. Han vill att personerna ska logga in på banken med bank-id eller bankdosa.

– Det är vidriga brott. På bara några minuter tömmer man alla konton och för över pengarna på målvakters konton som i sin tur sprider pengarna vidare till andra konton. Bankerna har svårt att stoppa det. Det kan röra sig om stora belopp, säger Mikael Hedström vid polisen.

Ofta är målet vid så kallade phishingbedrägerier att lura offret att godkänna ett nytt bank-id för att bedragaren på egen hand ska kunna flytta pengar från kontot.

Mikael Hedström förklarar att rösten i telefonluren är artig och förtroendeingivande.

– De använder vanliga svenska namn, säger han.

Bedragarna riktar specifikt in sig på personer i spannet 70 till 90 år. Polisen uppmanar den som anar oråd att antingen säga att man själv kommer att kontakta banken eller att direkt avsluta samtalet.

– Man ska absolut inte hjälpa till på något sätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE