Skatteverket ska sätta dit hushållsnära fifflare

Publicerad:
Uppdaterad:
Skatteverket på Kungsholmen, Stockholm
Foto: JONAS BILBERG
Skatteverket på Kungsholmen, Stockholm

NYHETER

Firman som städar hemma hos sig själv och bostadsområden som bakar in för mycket i fiberfakturan – de ska passa sig under 2016.

Skatteverket storsatsar mot fusk med rut- och rotavdrag.

Nu vill Skatteverket syna hela bostadsområden i sömmarna. Vissa områden som grävt ner bredbandsfiber fuskar och drar av rot för hela jobbet. Men svetsning och maskinkostnader är inte avdragsgilla, och inte heller jobb som görs utanför hustomten.

– Avdraget gäller precis innanför häcken fram till huset, men inte för installationen eller grävjobbet i gångarna mellan tomterna, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverket vill också komma åt fifflande jordbrukare som redovisar samma faktura två gånger. Fuskare gör avdrag för hushållsnära tjänster som privatperson – sedan redovisar de samma arbete på företaget och kan dra av momsen. Framförallt är det snickeriarbeten på byggnader som inte är bostadshuset och stora trädgårdsjobb som det fuskas med, misstänker verket.

– Även om man har en fastighet med mycket mark så är det bara området runt bostadshuset och runt trädgårdsmöblerna som räknas som tomt, säger Cajsa Toresten.

Många missar viktiga kravet

Cajsa Toresten berättar att många som använder rut och rot missar en viktig regel: hushållsnära tjänster får inte utföras av någon närstående. Under året ska Skatteverket därför granska att jobben inte genomförts av närmaste familjen.

– Det var ett grundkrav när regeringen sjösatte rut och rot. Det blir inget riktigt tvåpartsförhållande, risken ökar att vissa utnyttjar systemet. Det kan vara att man drar av för jobb som inte är genomförda, säger Cajsa Toresten.

Om du har en egen städfirma kan du inte få rut-avdrag för att städa hemma hos dina föräldrar, men hos svägerskan går bra. För den intresserade finns det en familjekarta på Skatteverkets hemsida, säger Cajsa Toresten.

Om man tror sig ha gjort fel med avdragen kan man anmäla sig själv till Skatteverket. Då får du betala, men slipper tilläggsavgifter. Den som blir granskad på Skatteverkets initiativ kan däremot åka på en skattesmäll, om man gjort fel.

– Tyvärr så blir det att vi ställer återkrav då. Det hjälper inte om man säger att man inte visste om reglerna, säger Cajsa Toresten.

Fiskar efter fuskare i byggbranschen

Skatteverket planerar inte bara att sätta dit småfuskare under året. Från januari gäller samma regler för byggbranschen som redan finns för frisörer, restauranger och tvätteribranschen: det måste finnas en uppdaterad personalliggare där de anställda och inhyrda företag klockar in och ut.

– Vi vet att det finns ett utbrett svartarbete i byggbranschen. Vi har dokumenterat många fall där det är grov organiserad brottslighet bakom företagen som fuskar, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

Liggaren måste vara elektronisk, måste finnas och måste stämma när Skatteverket kommer på oanmält besök. Annars väntar saftiga böter.

En snickare som inte stämplat in kostar byggherren 2 500 kronor. Om liggaren inte finns på plats kostar det 12 500 kronor.

När byggarna måste logga alla som jobbar i realtid hoppas Skatteverket håva in förlorade skattekronor, men också få bukt med människohandel. På biltvättar levde många under slavliknande förhållanden innan kravet på personalliggare kom 2013.

– De hade sängar i tvätthallen och levde där, ofta var det personer som inte uppehöll sig i Sverige lagligt, säger Conny Svensson.

Städarna gör rätt för sig

Förra året granskade Skatteverket städbranschen. Där misstänkte man att städbolagen bakade in till exempel flyttfrakt under rubriken städning och drog av för det. Men verket har bara krävt tillbaka runt 300 000 kronor från aktörerna, av 3,4 miljarder i utbetalningar.

– Det stämmer, och det är glädjande, säger Cajsa Toresten på Skatteverket.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN