Hundratals SAS-piloter tas ut i strejk

Uppdaterad 2016-06-11 | Publicerad 2016-06-10

Cirka 20 000 resenärer väntas påverkas under lördagen.

STOCKHOLM/ARLANDA. 400 SAS-piloter togs under fredagen ut i strejk vid Arlanda flygplats. Redan under kvällen drabbades tusentals resenärer och under lördagen kommer 159 avgångar att ställas in, vilket enligt SAS drabbar cirka 20 000 resenärer.

– Vi kan bara djupt beklaga att vi inte nådde fram till en lösning, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman.

I nuläget finns inga uppgifter om hur länge strejken kommer att pågå.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som fackliga Svensk pilotförening (SPF) och arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen satte sig vid förhandlingsbordet igen. Men strax efter klockan 18 stod det klart att förhandlingarna mellan parterna brutit samman och pilotstrejken var då ett faktum.

Totalt gick 400 piloter ut i strejk med omedelbar verkan och redan under fredagskvällen drabbades tusentals resenärer av inställda flyg.

– Det känns jävligt surt. Vi satt på planet men så bröt strejken ut och alla fick kliva av igen, säger Sondre Ildgruben, 20, som skulle resa till Umeå under fredagskvällen.

Sammanlagt påverkades runt 50 flighter under fredagen, vilket påverkade cirka 4 000 resenärer.

Sent på fredagskvällen kom beskedet att även 159 flighter ställs in under lördagen, vilket drabbar cirka 20 000 resenärer.

”Beklagar”

Enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, beklagar man situationen djupt men menar att man jobbar stenhårt på att försöka lösa konflikten så fort som möjligt.

– Vi är inställda på att nå en lösning så fort som möjligt, säger hon till Aftonbladet.

Under fredagskvällen fanns SAS presschef Fredrik Henriksson ute i ankomsthallen på Arlanda för att svara på frågor.

– Vi kan bara beklaga att resenärerna har drabbats av pilotstrejken som nu har brutit ut. Vi har hela tiden haft förhoppningar om att nå ett avtal och varit lyhörda för piloternas krav men det svenska pilotfacket valde ändå att tacka nej, säger Fredrik Henriksson.

Han förklarar att man har förståelse för att det är många som vill komma iväg men att man bara kan beklaga att det nu har blivit som det blivit.

– Vi försöker boka om i den mån det går och återbetala biljetterna. Vi håller även resenärerna uppdaterade via sms, på vår hemsida och sociala medier, säger han.

”Bedrövligt”

Varslet gäller medlemmar i SPF som arbetar på SAS som piloter på kortlinjer i Sverige och Europa samt har Arlanda som bas. 400 piloter uppges vara berörda. I ett pressmeddelande uppger facket att deras bud var ”balanserat”.

”Det ligger i nivå med det avtal som igår slöts mellan SAS och våra norska kollegor”, skriver man.

– SPF beklagar djupt att passagerarna nu drabbas, säger Peter Larsson, ordförande i SAS-sektionen i SPF till Aftonbladet.

På Svenska flygbranschen tycker man att agerandet är ”bedrövligt”.

– Pilotfacket framhärdar i sina orealistiska krav som innebär kostnadshöjningar som är fem gånger högre än märket. En av Sveriges mest välavlönade yrkesgrupper strejkar nu för att få högre löneökningar än någon annan på arbetsmarknaden. Det är bedrövligt, säger Mattias Dahl, vd för Svenska Flygbranschen och Transportföretagen.

Det är oklart hur omfattande den eventuella strejken kommer att bli men som tidigare rapporterat kan resenärer som ska åka till fotbolls-EM i Frankrike, med premiärmatch under fredagen, drabbas hårt.

Kaos i franska städer

Situationen förbättras inte av det franska strejkhotet. Piloter som är anställda vid det franska flygbolaget Air France har utlyst strejk mellan den 11 och 14 juni. Strejken berör de Air France-plan som inte opereras av ett annat flygbolag.

I Frankrike grundar sig situationen i missnöjet med ett lagförslag till en striktare arbetsmarknadslagsstiftning. I EM-städerna Paris och Marseille ligger bland annat renhållnings- och transportarbetare i strejk vilket har lett till sopberg på gatorna och kaos i kollektivtrafiken, rapporterar bland annat The Guardian om.