Özz Nûjen till motangrepp efter anklagelserna: ”Ren och skär lögn”

Av: Ebba Thornéus, Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Özz Nûjens familj ska ha betalat svarta pengar till terrormisstänkte Rakhmat Akilov för fastighetsrenoveringar på Gotland.

Nu går komikern till motangrepp mot medierna efter uppgifterna.

– Det är ren och skär lögn när folk antyder att jag varit inblandad, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

I samband med att åtalet mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov i tisdags offentliggjordes även förundersökningen mot den 39-årige uzbeken.

Där framkom det att familjemedlemmar till komikern Özz Nûjen har betalat Akilov för fastighetsrenoveringar på Gotland. 

Polisen har noterat att de betalat runt 85 000 kronor.

Om det är Akilov själv som utfört arbetet, eller gjort andra typer av jobb, framgår inte men flera av överföringarna är märkta ”Jobb Gotland”.

I förhör har Akilov uppgett att han arbetat svart med att renovera ett hus på Gotland, men lämnar olika uppgifter om när det har gjorts.

– Jag jobbade som medhjälpare till målare, eller målarassistent, arbetet gick ut på att riva, städa rent och ja göra rent, säger han.

”Vet ingenting om det”

Komikern Özz Nûjen äger flera fastigheter på Gotland tillsammans med en anhörig. Bland annat köpte han 2015 via sitt bolag en skola i Tingstäde, där ett omfattande renoveringsarbete har utförts.

I förundersökningens framgår dock inte vilka av familjens fastigheter Akilov har utfört arbeten på.

I samband med att uppgifterna offentliggjordes twittrade Nûjen själv:

”Ang bygget på Gotland. Jag vet ingenting om det. Alla upphandlingar och kontakter med många olika firmor, byggjobbare och hantverkare har skötts av min svåger som var projektledare där. Så vet faktiskt inte mer och kan heller inte svara på några frågor om det”, skriver han.

I DN går nu komikern till motangrepp mot medier som kopplat ihop honom och Akilov och menar att de beskyllningar som riktats handlar om att svartmåla och misstänkliggöra honom och hans familj.

Nûjen: ”Aldrig haft kontakt”

Nûjen säger även att han inte har någon vetskap om varför överföringarna har gjorts och att han inte kan ta ansvar för det.

– Jag blev chockad över att vakna upp till rapporter om att jag haft koppling till en terrorist. Jag har aldrig haft kontakt, träffat eller pratat med honom. Det har bara fortsatt och både jag och min familj har utkrävts på svar, trots att det här aldrig varit intressant för varken polis eller andra myndigheter. De har aldrig kontaktat mig eller mina anhöriga, säger han till DN.

”Är ren och skär lögn”

Nûjen berättar att det är en familjemedlem som varit projektledare för alla arbeten som utförts och därmed tagit hand om hantverkarna.

– Det finns mängder av saker som kan hända under renoveringsarbeten, med personal till underfirmor, byggjobbare som kallas in när andra är sjuka och så vidare. Jag har absolut ingen aning vad som skett.

– Det är ren och skär lögn när folk antyder att jag varit inblandad. Det är helt enkelt inte sant.

Aftonbladet har sökt Özz Nûjen samt hans familjemedlemmar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN