Träffade Metallica – och sparade ut håret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-22

Aftonbladet TV visar den hyllade dokumentären "Heavy Metal in Baghdad" - om "Iraks enda hårdrockare"

Heavy metal-bandet Acrassicauda flydde från krigets Irak när deras replokal bombades sönder. Bagdad rasade omkring dem och deras liv svävade i fara.

I dag bor bandet i New York och släpper snart sin första skiva.

I den uppmärksammade dokumentären ”Heavy metal in Baghdad” får vi följa bandmedlemmarnas vardag i det krigsdrabbade Irak efter Saddam Husseins fall 2003 och genom det kaos som utbröt efter det.

Trots att det innebar en stor risk bestämde sig bandet tidigt för en sak – att inte svika sin tro på heavy metal.

”Allt är möjligt”

Tv-teamet hade följt bandet i tre år när medlemmarna tvingades fly. Det hade blivit för farligt för dem att vistas i landet och dokumentären skulle innebära ytterligare en risk.

När Aftonbladet når bandet sitter de på tv-bolagets kontor i New York. De har precis avslutat en videoinspelning i Brooklyn och jobbar för fullt med nya skivan.

– Det är fantastiskt. Vår resa visar att allt är möjligt. För tio år sedan hade vi aldrig trott att vi skulle bo i USA. Vi lever för musiken och får nu göra det vi var födda att göra, säger Marwan, trummis i bandet.

Fick träffa Metallica

Redan på flygplatsen visade det sig att en helt ny värld höll på att öppna sig för bandet. Där väntade Metallica och den stora idolen James Hetfield för att överräcka en signerad gitarr.

– Det var helt otroligt. Vi pratade om hur musiken spränger alla gränser. Vi har lyssnat på Metallica under hela vår uppväxt och haft deras planscher på väggarna hemma i Bagdad. Det har alltid varit en dröm att få träffa dem, säger Marwan.

Bodde i en källare

Vägen till New York har varit lång. I flera år levde bandmedlemmarna som flyktingar i Syrien och Turkiet. Där fick de uppleva hur det kändes att stå utan någonting. De flydde från en krigszon till tryggheten där tomheten ersatte rädslan. I Syrien bodde de i ett trångt och kallt källarrum som fungerade som replokal. Snart fick de sälja sina instrument för att ha råd att betala hyran.

Dokumentären har på många sätt förändrat deras liv. Bandet har fått nya fans över hela världen som skickar hälsningar och lyssnar på deras musik på Myspace. Tv-teamet har samlat in tusentals dollar från människor som velat stötta dem.

I dag bor de alla fyra i New York och jobbar på olika restauranger för att tjäna ihop pengar. Efter flera år av ansökningar och juridiska processer har de fått green card som innebär att de kan stanna i landet.

– Vi har fått en andra chans. Nu repar vi så ofta vi hinner och hoppas på att kunna göra en spelning snart. Vi spelar in ny musik och det känns riktigt bra. Det här är nästa etapp i våra liv. Nu vill vi kunna satsa på musiken fullt ut, säger Marwan.

Fortfarande på flykt

Samtidigt finns tankarna på hemlandet alltid där. Vänner som har fått barn, släktingar som blivit gamla.

– Vi mår alla dåligt av det som händer i Irak i dag. Vi är ju fortfarande på flykt från vårt hem, säger Firas, basist i bandet.

Nu börjar ett nytt liv som musiker för killarna i Acrassicauda. Drömmen om heavy metal är räddad. Men om det finns någon framtid för Bagdad är det ingen som vet.

I morgon – missa inte...

Så har den prisade dokumentären hyllats internationellt .

Filmaren Eddy Moretti om hur ”Heavy Metal in Baghdad” har påverkat synen på Irak .

Dessutom: Aftonbladets Karin Magnusson recenserar dokumentären.

Följ ämnen i artikeln