SSURT, SAHLIN

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-11

Den hemliga strategin: Så ska hon sitta kvar efter de ungas attack

På det hemliga krismötet krävde Mona Sahlin stöd av partiledningen.

Annars skulle hon gå.

Aftonbladet har kartlagt hennes strategi för att försöka sitta kvar.

På krismötet på Bommersvik i början av veckan var Mona Sahlin beredd att avgå.

– Jag är inte den, och det vet ni, som klamrar mig fast för att jag vill leda partiet till vilket pris som helst. Däremot är jag beredd att göra det om jag har ett stöd i partiet, sa hon till partiets verkställande utskott.

Det är bara sex veckor sedan hon på valnatten ställde sin plats till förfogande inför partitoppen. Då liksom nu fick hon verkställande utskottets stöd.

Men striden är långt i från över för Mona Sahlin. Trots att ingen öppet vågat ifrågasätta hennes ställning är det allt färre som tror att hon kommer att leda Socialdemokraterna i valet 2014.

I förra veckan krävde SSU att hela partistyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande.

Sedan dess har flera tunga socialdemokrater öppnat för samma sak.

– Vi behöver ruskas om. Vi har blivit lite av ett museum för historiska framgångar, det är farligt. Vi skulle behöva att minst hälften av partistyrelsen lämnar, säger Jytte Guteland.

Hela ledningen ska prövas

Men från Sahlin och den närmaste kretsen kring henne har det utåt varit tyst. Fram till i går, då Sahlin plötsligt annonserade att även hon vill att hela partiledningen skulle prövas på extrakongressen nästa år.

Men utspelet handlar i första hand inte om att hon är beredd att offra sig själv för partiets väl, utan om ett spel för att behålla partiledarposten, enligt Aftonbladets källor.

– Det är ett sätt för henne att återta initiativet. Hon hoppas kunna balansera mellan olika fraktioner och säkra stödet för sig själv, säger en ledamot i partistyrelsen.

För att ha en chans att sitta kvar måste Sahlin offra tunga personer runt sig. Vilka det blir kommer att avgöras de närmaste veckorna. De flesta är dock överens om att partisekreteraren Ibrahim Baylans dagar är räknade. Han har visserligen stöd i de norra partidistrikten, men i riksdagskansliet är hans stöd svagt och han kommer att få bära hundhuvudet för den misslyckade valrörelsen.

Ansvarig för feltaktik

Vid sidan av Baylan kan det behövas ytterligare offer för att rädda Mona.

Flera av Aftonbladets källor pekar också ut Thomas Östros.

– Blir hon av med honom sitter hon säkrare. Då har hon visat kraft och lyssnat på kritiken och gjort förändringar, säger en källa.

Även hennes närmaste rådgivare, den biträdande partisekreteraren Stefan Stern är starkt ifrågasatt. Det är han som styr bakom kulisserna och anses ansvarig för flera taktiska misstag.

Kritik från de egna

Men Sahlin spelar ett högt spel. Hon har öppnat för en maktstrid som i slutändan kan leda till att hon själv får gå.

– Alla är bara besjälade av en enda sak – att se till att de får sitta kvar i stolen. Det finns ingen som sätter partiets väl och ve i fokus, säger en källa.

Maktstriden riskerar nu att ta fokus från den politiska förnyelsen, vilket gör att flera ledande socialdemokrater är öppet kritiska mot Sahlins utspel.

– Det finns en risk att det skadar partiet. Krisarbetet blir alldeles för långdraget och på köpet får vi en massa persondiskussioner, säger Stockholmspolitikern Ilija Batljan.

Följ ämnen i artikeln