Piratkungen tjänade miljarder på fildelning

Publicerad 2012-01-23

FBI slog till mot Kim Dotcoms lyxvilla på Nya Zeeland och säkrade tillgångar på 330 miljoner kronor.

Kim Dotcom, mannen bakom fildelningssajten Megaupload, levde ett liv få kan drömma om.

Nu sitter han gripen.

Amerikanska myndigheter anklagar honom för att ha kostat film- och musikindustrin miljarder.

I torsdag slog amerikanska myndigheter till mot fildelningssajten Megaupload.

Två företag och sju personer, däribland tysk-finske grundaren Kim "Dotcom" Schmitz , anklagas för att ha begått flera brott. På listan står bedrägeri, upphovsrättsintrång och pengatvätt.

De båda företagen, Megaupload Limited och Vestor Limited, drev webbplatsen Megaupload med servrar i USA, Kanada och Nederländerna.

Lyxvilla värd 100 miljoner

Av de sju misstänkta greps fyra i Nya Zeeland. De övriga tre, som fortfarande är på fri fot, bor i Estland och Tyskland.

Bland de gripna finns sajtens ägare Kim "Dotcom" Schmitz.

Dotcom och hans medarbetare har levt gott på fildelningen. Amerikanska myndigheter beräknar att de tjänat minst 175 miljoner dollar på fildelningstjänsten.

Och att de levde gott råder det få tvivel om. I razzian i Kim Dotcoms lyxvilla i Auckland på Nya Zeeland, bara den värd över 100 miljoner kronor,  lyckades FBI beslagta flera lyxbilar och andra tillgångar till ett värde av 330 miljoner kronor.

Bland lyxbilarna fanns en rosa Cadillac och en Rolls-Royce Phantom. På Dotcoms personliga registreringsskyltar står det exempelvis Gud, Skyldig, Hacker, Polis och Stenad.

50 miljoner dagliga besökare

Megaupload var fram till razzian en av världens största fildelningssajter med över 150 miljoner användare och 50 miljoner dagliga besökare. Nu har sajten stängts ner av amerikanska myndigheter.

Besökare möts av ett meddelande att sajten stängts ner på grund av brott mot upphovsrättslagen.

I december orsakade Megaupload stor uppståndelse sedan flera kända hiphop-stjärnor, däribland P Diddy, Will-I-Am och Kanye West, ställt upp i en reklamvideo för sajten.

Om Dotcom och hans kumpaner fälls, riskerar de upp till 50 års fängelse. Åtalet finns på nätet.

I dag avgör domstolen i Auckland om de misstänkta ska överlämnas till USA.