Hemliga dykare hittade nytt Vasa

Uppdaterad 2012-05-16 | Publicerad 2012-05-15

Redan 2009 hittade danska marinarkeologer vraket efter ett stort krigsskepp i Fehmarn Bält mellan Danmark och Tyskland.

– Det är omkring 35 meter långt och har 32 eller 33 kanoner, säger marinarkeologen Jørgen Dencker.

De danska marinarkeologerna vid Vikingeskibsmuseet i Roskilde har hållit fyndet hemligt för att kunna undersöka det i lugn och ro.

Arkeologerna tror att skeppet är nästan lika gammalt som regalskeppet Vasa. Vraket ligger i danskt farvatten, omkring åtta kilometer söder om Rødby.

Inte helt säkra

– Vi är inte helt säkra än men den 13-14 oktober 1644 vet vi att det var ett stort sjöslag här mellan den danska flottan och en svensk-holländsk flotta. Tre skepp sänktes i slaget, bland annat ett holländskt och det kan vara det vi har hittat, säger marinarkeologen och projektledaren Jørgen Dencker.

Danska, tyska och svenska dykare är i full gång med att undersöka den gamla båten. Liksom regalskeppet Vasa är delar av vraket utanför Rødby i gott skick.

– Det är mycket mindre än Vasa, det är inget regalskepp. Sidorna har släppt och sjunkit ned i sedimentbottnen. Där har de bevarats bra genom åren, säger Jørgen Dencker.

Bärgas inte

En bärgning av vraket är i dagsläget inte aktuellt och kommer sannolikt inte bli det i framtiden heller, berättar den danske marinarkeologen.

– Nej, det ska inte bärgas men vi kan lära oss mycket av det. Vi hoppas även att det kan bli ett skyddat område i framtiden. Om de någon gång ska bygga en bro eller tunnel mellan Danmark och Tyskland får de ta hänsyn till det.

Undersökningarna på den danska sidan beräknas vara färdiga om tre veckor. Sedan vidtar dykningar på tyskt farvatten efter fler delar från det gamla krigsskeppet.

ANNONS