Volkswagenchefen: ”Några få personers allvarliga misstag”

Uppdaterad 2015-09-23 | Publicerad 2015-09-22

Hans företag har sålt elva miljoner bilar vars mjukvara mörkar utsläppssiffrorna, aktien störtdyker och själv ryktas han få sparken.

På tisdagen stod Volkswagens koncernchef Martin Winterkorn äntligen i talarstolen.

– Jag ber om ert förtroende på vår väg framåt, säger han i ett videomeddelande.

Den tyska biljätten Volkswagen erkänner att elva miljoner dieselbilar över hela världen har mjukvara som gör att mätningar vid olika tester visar på lägre utsläpp.

Efter avslöjandet har aktien rasat som en sten och världens största biltillverkare har totalt tappat 250 miljarder i börsvärde.

Företaget har avsatt 60 miljarder kronor för att lösa krisen och uppges vilja ersätta koncernchefen Martin Winterkorn med Porsche-chefen Matthias Muller.

Uppgifter som Martin Winterkorn dock inte kommenterade när han på tisdagen kommenterade krisen i ett videomeddelande.

”Kommer fixa det här”

– Miljontals människor världen över litar på våra varumärken, våra bilar och vår teknologi. Jag är oerhört ledsen över att vi har svikit det förtroendet. Jag ber på alla sätt om ursäkt till våra kunder, till myndigheter och hela allmänheten för dessa oegentligheter, säger Winterkorn enligt nyhetsbyrån AP.

Martin Winterkorn hoppas dock att världen ska få tillbaka tilltron till företaget.

– Vi ber, jag ber om ert förtroende på vår väg framåt. Vi kommer att fixa det här.

– Manipulation på Volkswagen får aldrig inträffa igen.

”Fel att misstänkliggöra”

Winterkorn påpekade att Volkswagen har mer än 600 000 anställda som arbetar för att ”bygga de bästa fordonen för våra kunder”.

– Det vore fel om 600 000 personers hårda och ärliga arbete misstänkliggjordes på grund av några få personers allvarliga misstag.

Martin Winterkorn har varit koncernchef sedan 2007. Före skandalen sa Volkswagen att företaget planerade att förlänga hans kontrakt med två år under ett styrelsemöte nu på fredag, rapporterar AP. I så fall skulle Winterkorn förbli chef fram till slutet av 2018.

ANNONS