Barbara Bush är död – avbröt själv behandlingen

Publicerad 2018-04-18

USA:s förra presidenthustru Barbara Bush är död efter en längre tids sjukdom.

Hon blev 92 år.

Bara för några dagar sedan bestämde hon själv att behandlingen skulle avbrytas.

Barbara Bush, född Pierce i New York 1925, var hustru till George H W Bush som var president mellan 1989 och 1993. Även deras son George W Bush var president mellan 2001 och 2009.

Hennes död bekräftas i ett uttalande från makens kansli där hon också beskrivs som en ”obeveklig förespråkare” för ökad läs- och skrivkunnighet.

Barbara Bush har varit sjuk en längre tid och åkt in och ut på sjukhus. Hon led bland annat av lungsjukdomen kol och har opererats för hjärtproblem.

Så sent som för två dagar sedan bestämde hon själv att det får räcka och avböjde fortsatt behandling.

Barbara Bushs sista dagar med familjen

Hon uppges enligt BBC ha sagt att hon ville tillbringa sina sista dagar i stillhet med familjen. I ett uttalande i början av veckan sa familjens talesperson Jim McGrath:

”Ingen som känner henne kommer att förvånas över att Barbara Bush har mött sin allt sämre hälsa som en klippa, mer bekymrad över andra än sig själv – tack vare sin fasta tro.”

”Hon är omgiven av en familj som hon älskar, och hon uppskattar alla vänliga hälsningar, inte minst bönerna, som hon mottagit.”

Maken George H W Bush, 93, är ”förkrossad men stoisk och stark”, enligt ett uttalande från talespersonen Jean Becker.

”Han höll hennes hand hela dagen i dag och fanns vid hennes sida när hon lämnade denna jord”

Barbara Bush var en av två presidentfruar som också var mor till en president. Den andra är Abigail Adams, hustru till John Adams (president 1797–1801) och mor till John Quincy Adams (1825–1829).

Barbara och George Bush var gifta i 73 år. Hon efterlämnar fem barn, sjutton barnbarn och sju barnbarnsbarn. Makarna Bush fick också ett sjätte barn, dottern Robin, som dog i leukemi 1953, bara fyra år gammal.

Barbara Bush var stundtals mer populär än sin make och hyllades för sin mormoderliga och frispråkiga stil i ett annars tillknäppt Washington. Hon gjorde inget för att dölja sitt vita hår, sina rynkor eller det faktum att hennes iögonfallande pärlhalsband och örhängen inte var äkta.

– Det ni ser hos mig är det ni får. Det är inte jag som är presidentkandidat, det är George Bush, sa hon på Republikanernas konvent 1988 när hennes man, då vicepresident, nominerades att efterträda Ronald Reagan.

Svärdottern: Hon förolämpade mina vänner

Svärdottern Laura Bush, hustru till Goerge W Bush, skrev om Barbara Bush i sin i sin bok ”Spoken from the heart” från 2010.

”Hon ryggade aldrig för att säga vad som tycker. Hon lyckades förolämpa nästan alla mina vänner med en och annan perfekt tajmad syrlighet”, skrev Laura Bush enligt AP.

Former first lady Barbara Bush has died, family spokesman says. https://t.co/fRhYgBwtMt
https://t.co/olVPhGK7FU

Efter att hennes make avslutat sitt presidentskap samlade de tillsammans in mer än en miljard dollar till förmån för cancerforskning och ökad läs- och skrivkunnighet, uppger CNN.

– Jag valde läs- och skrivkunnighet eftersom jag ärligt tror att om fler människor kan läsa, skriva och förstå kommer vi närma oss lösningen på så många problem som plågar vårt land och vårt samhälle, sa hon.

Hon har också offentligt uttryckt sitt motstånd mot Donald Trump. I en av sina sista intervjuer, i början av 2016, sa hon enligt CNN att hon var trött på Trump efter hans ständiga attacker på hennes son Jeb Bush under de republikanska primärvalen.

– Jag förstår inte varför folk är för honom. Jag är kvinna. Jag älskar inte det han säger om kvinnor.

Donald och Melania Trump hyllade dock Barbara Bush i ett uttalande kort efter att hennes död blev känd.

”Som hustru, mamma, mormor, soldathustru och före detta first lady var fru Bush en förkämpe för den amerikanska familjen. En av hennes största bedrifter var att inse vikten av läsning och skrivande som ett grundläggande familjevärde som kräver uppfostran och skydd.”

Även Barack och Michelle Obama stämde in i hyllningskören:

”Barbara Bush var klippan i en familj som dedikerat sig åt att tjäna allmänheten och våra tankar och böner finns i kväll hos båda Bush-presidenterna och hela familjen Bush.”

Följ ämnen i artikeln