Mystisk sörja flyter iland på västkusten – ”ett mysterium”

Publicerad 2018-04-18

En mystisk sörja flöt i land på västkusten i början på veckan.

Kustbevakningen har skickat prover för analys och frågan har dessutom blivit så het att den nått ända till Nationellt forensiskt centrum.

– Än så länge är detta verkligen ett mysterium, säger naturvårdsexperten Tom Arnbom på Världsnaturfonden till AB Morgon.

Det var vid lunchtid i måndags som Kustbevakningen fick in flera samtal från människor som sett något oljeliknande i havet längst västkusten, vilket bland annat Göteborgs-Posten tidigare berättat.

– Det ser ut som sörja. Det påminner om olja, men det är förmodligen inte det, det klibbar eller luktar inte. Vi tror att det rör sig om något biologiskt, sa Ragnhild Bussqvist, ledningscentralsbefäl på Kustbevakningen till GP.

Även räddningstjänsten ryckte ut för att se att det inte rörde sig om något farligt ämne eller läckage.

På plats kunde de konstatera att det inte rörde sig om olja.

Enligt Ragnhild Bussqvist verkar det mer handla om någon typ av alger.

– Det kan hända saker snabbt när det rör sig mellan kallt och varmt i luften. Det skulle kunna röra sig om algblomning eller något liknande fenomen, säger Ragnhild Bussqvist till GP.

Prover togs under måndagen i Kjällsby och har skickats på analys.

Enligt Kustbevakningen har man kunnat spåra sörjan från Halmstad i söder till Sydkoster i norr.

Inväntar svar

Under onsdagsmorgonen hade Kustbevakningen ännu inte fått något svar.

– Vi har inte fått något provsvar än men hoppas att det kommer snart, säger Johnny Åberg, kommunikatör på Kustbevakningen.

Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden, säger till AB Morgon att sörjan är ett mysterium och att det nått så högt upp som till Nationellt forensiskt centrum som frågar sig vad det innehåller.

Dock utesluter Arnbom att det rör sig om olja eller algblomning.

– Man pratar om att det är sot som ramlat ned från luften, och att det sedan hamnat fett på sotpartiklarna så att de flyter. Och därpå kan det sedan börja växa bakterier, förklarar Tom Arnbom.

”Är verkligen ett mysterium”

På frågan hur sotet kan ha hamnat i vattnet svarar han:

– Det måste ha brunnit någonstans eller så är det någon sotmodd som kommit in och så har det regnat och ramlat ned i vattnet. Men det ska bli spännande att se vad Kustbevakningen kommer fram till.

– Än så länge är detta verkligen ett mysterium.

Han säger att det därför i nuläget är svårt att veta hur det påverkar kustremsan och djurlivet.

– Ingen vet ju om detta är farligt men sot är ju inte bra för djuren. Men trots att vi inte vet vad det är så skulle jag inte bli livrädd än.

Inga biologiska strukturer

Även Kerstin Johannesson, professor i marinbiologi vid Göteborgs universitet, säger i ett pressmeddelande från Kustbevakningen att det troligtvis rör sig om nedfall från luften, som exempelvis sot.

– Vi har kikat på det i mikroskop och vi kan inte hitta några som helst biologiska strukturer, som celler eller liknande, eller någon klorofyll. Det kan alltså inte vara planktonblomning. Det går inte att se några partiklar men det kanske ändå lutar åt nedfall ifrån luften i form av sot eller liknande och en slemmig hinna av bakterier som koloniserat sotet.