Kärlekslycka vanligare efter fetmaoperation

TT TT

Uppdaterad 2020-01-22 | Publicerad 2018-03-29

Fetmaopererade har lättare att hitta partner. Arkivbild.

Singlar som genomgår fetmakirurgi har ökade chanser att gifta sig eller bli sambo. För dem som redan är i ett förhållande och genomgår fetmakirurgi är det däremot något vanligare med skilsmässa efter operationen, visar en ny studie.

Undersökningen, gjord av forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, bygger på två stora studier av svenskar som genomgått fetmaoperation. I den ena studien deltog cirka 2 000 personer och i den andra cirka 29 000 personer. De har jämförts med köns- och åldersmatchade kontrollpersoner ur befolkningen i stort.

– Om man inte har en partner när man genomgår kirurgi, så ser vi att möjligheten att man gifter sig eller blir sambo med någon ökar efter operationen, säger Per-Arne Svensson, docent vid Sahlgrenska akademin.

Ökat självförtroende

Tidigare forskning visar att många som genomgått fetmakirurgi upplever att de blivit mer socialt aktiva, öppna och fått ökat självförtroende.

– Men att det här överförs till att man har lättare att hitta en ny partner har vi inte hittat någon tidigare forskning som visat. Samtidigt känns det väldigt naturligt att det skulle kunna var så, säger Per-Arne Svensson.

Förändrat samspel

En baksida av det hela är att separationer och skilsmässor är något vanligare hos patienterna. Det handlar dock om en minoritet, de flesta är kvar i sina tidigare förhållanden en längre tid.

– Det är komplext. De livsförändringar som sker efter fetmakirurgi kan förändra samspelet mellan den som genomgått operationen och dennes partner. Vi ser en liten ökad frekvens av skilsmässor. Men de flesta upplever att operationen inneburit en förbättring av det nuvarande förhållandet, och det tror jag är det viktigaste.