Waldersten ger oss rå poesi

Av: Hanna Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Människan är en sorgsen melodi.

Så säger Jesper Waldersten i sitt poetiska, skruvade sommarprogram.

Hans program är en sorgsen melodi man bara vill lyssna på om och om igen.

Vi har sett Jesper Walderstens mörka, absurda illustrationer. De som alltid luktar rock’n’roll och depressivitet. Han har publicerats återkommande i Dagens Nyheter, till exempel.

Men få har hört honom prata. Bara någon minut in står det klart att vi får ett Sommar i P1 utöver det vanliga. Det leks med ord på ett sätt som sätter alla gamla estradpoeter i skamvrån.

Jesper Waldersten, illustratör och konstnär.
Foto: Mattias Alhm/Sveriges Radio
Jesper Waldersten, illustratör och konstnär.

Vi får följa med in i ateljén, platsen som alltid förändras. Här finns alla knäppa figurer, enbenta och mer eller mindre fula. Ett nedklottrat golv, lappar med underfundiga budskap. I ateljén finns också listan på saker han vill bli bäst på. Som gymnastik, violin, bingo och att gnälla och klaga.

Det är platsen för en person som är rakt igenom konstnär. En som tidigt hittade sitt språk som en väg ut ur pojkrummet och målade av Tullingesjön tillsammans med sin morfar, den stilige konstnären. En som, till skillnad från oss andra, struntade i kritik, motgångar och leda. Som stretade vidare med konsten. En sådan som är ansträngande att leva med, men underhållande att hälsa på.

Det dröjde till 28 års ålder innan Jesper Waldersten stegade upp till Dagens Nyheter med en rad svarta bilder, ”bilder du inte vill att barnen tar med sig på familjeterapin”.

Under programmet hinner han ge instruktioner till hur man skriver ett kärleksbrev och berätta varför Skorpans ben är det viktigaste när han illustrerar en ny utgåva av Bröderna Lejonhjärta.

Ni fattar, det här är roligt och det är udda. Pretentiöst i ordets bästa bemärkelse och därtill elegant producerat, orden ligger nära det man kan ana är ett noggrant urval av musik.

Och språket är som sagt en njutning. Waldersten travesterar Tranströmer genom att vilja mjölka natten på drömmar (”vi tjuvmjölkade kosmos och överlevde” ur Eldklotter). Eller så vill man bara knäcka att han travesterar Tranströmer, för att på något sätt själv likna en konstnärssjäl.

Sommarpratare: Jesper Waldersten

Namn: Jesper Waldersten
Ålder: 49 år
Bor: Mariefred
Yrke: Konstnär
Aktuell: Med ny illustrerad version av Bröderna Lejonhjärta och popvideon Bergmans Reliquarium, som premiärvisades på Göteborgs filmfestival tidigare i år.
Tidigare medverkan i Sommar: Debutant

Snabbguide
Skrytkvot:
Skvallervärde:
Känslostyrka:
Humornivå:
Åh fan-faktor:

Första meningen

”Människan kan göra så många saker.”

Sista meningen

”Och du, skynda, det sista andetaget är mycket, mycket blygt, och allt för ofta alldeles för ungt.

3 typiska låtval

Nocturne – Daft Punk

Love letter – Nick Cave

There's a Storm a comin' - Richard Hawley

Publicerad:

LÄS VIDARE