Tintins pappa döms till fängelse

Uppdaterad 2023-04-20 | Publicerad 2023-04-19

Tintin hittades död i badkaret i sin pappas lägenhet.

Vid tiden pågick en infekterad vårdnadstvist om pojken.

Nu döms Alexander Rad till livstids fängelse för mordet på sin åttaåriga son.

– Den avkunnade domen innebär en lättnad för min klient men den ger henne inte hennes son åter. Men nu får Tintin i alla fall äntligen rättslig upprättelse, säger målsägandebiträdet Camilla Orefjärd.

Luleå tingsrätt dömde idag Alexander Rad, 46, till livstids fängelse för mordet på sonen Tintin, 8.

I förra veckan erkände Rad – som enligt åklagaren strypte eller kvävde Tintin till döds – mordet.

– Som åklagare är man professionell. Mitt jobb är att driva igenom rättvisa, men det är klart att man är människa också. Det här har varit ett tragiskt ärende som jag känner mycket för, säger åklagaren Lindha Strömberg.

När domen avkunnades brast flera i rättssalen ut i gråt.

– Det blev väldigt väldigt känslosamt för alla inblandade. Den här gärningen bottnar i en avgrundsdjup hot- och hämndlystnad från den här mannens sida. Det här har varit menat att skapa den djupaste psykiska smärta för min klient och det har det gjort, säger Camilla Orefjärd, målsägandebiträde för Tintins mamma.

Advokaten: Kommer inte att överklaga

Det var den  8 januari som Tintin hittades död i badkaret i sin pappas lägenhet.

Pojken var där på besök för ett två timmar långt umgänge som tingsrätten en kort tid innan tilldelat pappan – som under tiden låg i en infekterad vårdnadstvist om pojken.

När pojken inte lämnades tillbaka vid utsatt tid larmade mamman genast polisen. Hon var rädd att sonen förts utomlands av pappan.

Efter några timmar tog sig polisen in i lägenheten och fann Tintin död i badkaret. Alexander Rad låg svårt skadad vid hans sida, han hade kroppen täckt med knivsår, både djupa och grunda, som han åsamkat sig själv.

Domen mot Alexander Rad avkunnades under rättegångens sista dag, något som är ovanligt.

– Det var naturligtvis förvånande att domen kom i dag. Samtidigt handlar det om en erkänd gärning med stark stödbevisning och en okomplicerad påföljdsbestämning, säger Rads försvarare Marcus Lodin.

Han fortsätter:

– Min klient är nöjd med domen och har inga invändningar mot livstidsstraffet. Det senaste beskedet jag fick var att han inte kommer att överklaga.

Camilla Orefjärd säger att domen innebär en upprättelse för åttaåriga Tintin – men att det inte ger den lilla pojken hans liv tillbaka.

– Den här processen har varit oerhört påfrestande för min klient. Den avkunnade domen innebär en lättnad för min klient men den ger henne inte hennes son åter.

Alexander Rad, 46.

Familjens krav om lex Tintin

Innan mordet vädjade Tintins mamman om att pappan inte skulle få träffa honom. Åtminstone inte utan övervakning.

Hon berättade hur hon och sonen utsatts för psykiskt våld och hur det fanns tecken på att pappan planerade att föra sonen utomlands.

Rätten ansåg dock att det var av vikt att Tintin fick träffa sin pappa.

Sedan mordet på Tintin har pojkens anhöriga krävt en ny lagändring, en lex Tintin, för att inte fler ska dö som åttaåringen.

”Vi måste få till lagändringar där barnens rättigheter alltid kommer först, framför förövarens (förälderns) rätt till umgänge. Inga fler barn ska behöva dö trots årtal av orosanmälningar från socialtjänsten, skolan, släktingar och grannar” har familjen skrivit i ett inlägg i sociala medier.

– Jag har en stark förhoppning om att det här ska innebära en förändring. Att man framöver hörsammar och lyssnar till barns röster i mycket större omfattning än man gör idag. Det finns så mycket brister i det här, säger Camilla Orefjärd.

Enligt Norrländska Socialdemokraten pågår det en manifestation utanför Luleås tingsrätt. Flera personer har samlats och håller i plakat: " Lex Tintin. Nu stopp för tvångsumgänge", står det på en av skyltarna uppger tidningen.

Följ ämnen i artikeln