Nya teorin om covid – kom från mårdhund

Publicerad 2023-03-18

Fladdermusen pekades tidigt ut. Sen var det myrkotten.

Nya fynd från en djurmarknad i Wuhan riktar ljuset mot ett annat djur: mårdhunden.

– Datan pekar ännu mer mot ett marknadsursprung, säger Kristian Andersen, evolutionär biolog vid ett forskningscenter i Kalifornien.

Mårdhunden är ett asiatiskt djur som även finns i norra delarna av Sverige. Djuret klassas av EU som en invasiv art.

Det har gått mer än tre år sedan det första coronafallet upptäcktes i Kina. Exakt hur viruset uppstod är fortfarande oklart men flera teorier har lagts fram.

Klart är att smittan först spreds i den kinesiska staden Wuhan och flera studier har pekat ut djurmarknaden Huanan som ground zero – där allt började.

Hittade spår från mårdhund

Många har trott att viruset hoppade från fladdermöss till människor, och även myrkottar har förekommit i forskarnas teorier. Men nysläppt data riktar ljuset mot ett annat djur: mårdhunden.

Ett internationellt forskarteam har gått igenom covidprover från marknaden under två månader efter att den stängde i januari 2020.

Några av dem var rika på DNA från mårdhundar. De hittade även spår från andra däggdjur, rapporterar The Guardian.

”Pekar mot marknaden”

Fynden bevisar inte att pandemin utlöstes av mårdhundarna eller något annat däggdjur. Inte heller att det var just de som överförde viruset till människor, men det stärker teorin.

– Datan pekar ännu mer mot ett marknadsursprung, säger Kristian Andersen, evolutionär biolog vid ett forskningscenter i Kalifornien till Science Magazine.

Fynden lades upp på sajten GISAID i januari där data om corona- och influensavirus delas. De togs nyligen bort, men forskare upptäckte dem och laddade ner dem för att studera dem närmre, enligt WHO.

– Så snart vi blev medvetna om den här datan kontaktade vi kinesiska CDC (smittskyddsmyndigheten reds anm) och bad dem att dela den med med WHO och det internationella forskarcommunityt så att den kan analyseras, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör under fredagen enligt CNN.

Kritisk mot Kina

Han riktar kritik mot att Kina inte delat med sig av den tidigare.

– Den kunde ha och borde ha delats för tre år sedan.

Organisationens experter understryker att den nya upptäckten inte slår fast var och hur coronapandemin startade. Eller huruvida den spreds genom en labbläcka eller naturligt från djur till människa.

– Datan ger inte ett definitivt svar till frågan om hur pandemin startade, men varje liten del av data är viktig i att ta oss närmre till det svaret, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.