Alpacka på vägen i Östergötland – polisen vädjar om tips

Uppdaterad 2017-07-09 | Publicerad 2017-07-06

Alpackan på rymmen fångad på bild.

En alpacka är lös på vägen i Östergötland.

Polis har hittat ägaren - som försöker fånga in djuret.

– Det är en hane som flytt efter att honorna på gården spottat på honom, säger Thomas Agnevik vid polisen i Östergötland.

I Östergötland, tre mil söder om Linköping, har en alpacka synts på vägen. Nu uppmanar polisen trafikanter att hålla koll på vägarna mellan Rimforsa och Ulrika.

Philip Stålnert, 17, var på väg till sitt sommarjobb vid 6-tiden på torsdagsmorgonen när det sydamerikanska kameldjuret plötsligt klev in på vägen.

– Jag blev väl rätt chockad, nyvaken som jag var, och tog upp mobilen för jag förstod inte riktigt vad det var som hände och förstod att ingen skulle tro mig, säger Philip.

–När jag kom till jobbet ringde jag polisen.

Flydde efter bespottning

Efter klockan 8 på morgonen hittade polisen ägaren till djuret som tros ha försvunnit i närheten av byn Långsbo.

– Han berättar att det är hanen i flocken som stuckit efter att honorna är elaka och spottar mot honom. Det är synd om den stackaren, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Polisen har nu stängt ärendet och överlåtit det till ägaren som försöker hitta sin alpacka och fånga in den.

– Det verkade som att han har kontroll över situationen nu. Det verkade som att det kanske inte var första gången det händer, säger Thomas Agnevik.

Uppmanar till försiktighet

Polisen uppmanar folk att vara försiktiga i närheten av länsväg 588 där djuret setts.

– Ofta så brukar det gå bra men det vi är rädda för är att det här djuret ska bli påkört, säger Thomas Agnevik.

En alpacka liknar ett lamadjur men är mindre och ofta hårigare. De mäter en meter höga, väger mellan 50 och 80 kilo och brukar inte vara aggressiva, berättar polisen. Om man ser djuret så ska man ta det försiktigt.

Fotnot: Polisen uppgav att det var en alpacka som var på rymmen. När Aftonbladet senare kom i kontakt med ägaren till djuret visade det sig handla om ett lamadjur.

Följ ämnen i artikeln