”Försvunne” premiärministern bryter tystnaden

Av: Martin Schori, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Mysteriet med Libanons försvunne premiärminister Saad al-Hariri kan vara på väg att få en lösning.

I en tv-intervju från saudiska huvudstaden Riyadh gör han nu sitt första tv-framträdande sedan avhoppet.

– Jag kommer hem snart, säger han.

1 av 2 | Foto: JAMAL SAIDI / TT NYHETSBYRÅN

Hariri chockade omvärlden och libaneserna för en vecka sedan genom att meddela sin avgång under ett besök i Saudiarabien.

Anledningen till avhoppet var enligt al-Hariri att han fruktade att den libanesiska gruppen Hizbollah, som sitter i regeringen tillsammans med Hariris parti, och deras allierade Iran planerade att mörda honom.

Det plötsliga beskedet startade en våg av rykten. Högt uppsatta källor i Libanon har antytt att Hariri gått i en fälla riggad av saudierna, skriver TT.

Inga officiella företrädare väntade på flygplatsen för att ta emot honom, vilket är naturligt när en premiärminister kommer på officiellt besök. Dessutom togs al-Hariris mobiltelefon ifrån honom och nästa dag tvingades han läsa upp meddelandet om sin avgång i tv, enligt nyhetsbyråns AP:s källor.

Libanons president Michel Aoun har krävt en förklaring från styret i Riyadh till att al-Hariri hittills inte återvänt hem.

Väl hemma kommer al-Hariri att formellt avgå enligt Libanons konstitution, uppger han nu i tv-intervjun. Han dementerar också att han sitter i husarrest.

– Jag är fri, säger al-Hariri i framträdandet.

Turbulensen har lett till oro över att Libanon ska dras in i ökande spänningar mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran. Här kan du läsa mer om den konflikten.

Publicerad:

LÄS VIDARE