Premiärminister Conte: Nu börjar fas två

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-26

Premiärminster Giuseppe Conte stängde in sitt lands 60 miljoner invånare den 10 mars.

47 dagar och över 26 000 människoliv senare ska Italien börja öppna upp igen.

– Nu börjar fas två. Om du älskar Italien, håll avståndet, säger Conte.

Den 9 mars hade 463 människor dött av coronaviruset i Italien och den kvällen meddelade premiärminister Giuseppe Conte att landet skulle stängas följande morgon:

– Vårt nya beslut har fattats utifrån antagandet: Tiden har runnit ut, sa Conte när han gav det dramatiska beskedet i ett tv-sänt tal.

– Siffrorna säger oss att vi har en betydande ökning av antalet infektioner, av antalet människor på sjukhus under intensiv- eller annan vård, och dessutom alla döda. Våra vanor måste förändras. Nu.

47 dagar senare har total 26 644 människor dött av viruset i Italien.

Men trenden ska ha vänt och under söndagen rapporterar landet sin lägsta dödssiffra sedan 14 mars – 260 döda. I kväll presenterade Giuseppe Conte också sin plan för hur landet ska börja öppnas upp.

Även om det är i flera och försiktiga steg. Conte kallar i sitt tal återöppnandet för fas två i pandemin.

Och det kommer fortfarande råda restriktioner. Till exempel ska italienarna hålla koll på sin kroppstemperatur – en högre temp än 37,5 så ska de hålla sig hemma.

Italiens premiärminister Guiseppe Conte.

–Om du älskar Italien, håll avståndet, säger Conte.

– Vi får aldrig komma för nära, avståndet måste vara minst en meter. Även i familjesammanhang.

  • Den första fasen är tänkt att vara 4– 8 maj. Då ska fabriker och andra industrier få återuppta produktion, enligt La Repubblica.
  • Från 4 maj ska även begravningar med anhöriga få genomföras, inledningsvis endast med högst 15 personer.
  • Nästa steg, 18 maj, är att öppna andra butiker än matbutiker och apotek.
  • 1 juni är det tänkt att barer och restauranger i Italien få öppna igen. Även frisör- och skönhetssalonger ska då kunna ta mot kunder igen, enligt planen.
  • Skolorna i landet ska hållas fortsatt stängda fram till 1 september.

Premiärminister Conte säger också att de har en tanke och ett schema för när och hur turistorterna vid landets kuster ska få ta mot besökare igen. Men hur den ser ut presenterar han inte, enligt La Repubblica.

– Vi kommer att måsta ha en konstant vaksamhet, vaksamhet på att smittkurvan så den inte stiger. Och vi måste var redo att agera i tid om kurvan stiger på allvar. VI har infört en mekanism som gör det möjligt för oss att ingripa, säger premiärminister Giuseppe Conte, enligt La Repubblica.

– Vi står alla inför en väldigt tuff prövning.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS