Nära 2 000 döda i malariaepidemi i Burundi

TT-AFP

Publicerad 2019-08-06

FN oroas över att ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa kan komma att spridas över gränsen till det hårt malariadrabbade Burundi.

5,7 miljoner malariafall har rapporterats i Burundi i år. Det är en siffra som motsvarar nästan hälften av landets befolkning.

Enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA) har fler än 1 800 människor dött till följd av malaria i landet i år. Sjukdomen passerade gränsen för "epidemiska proportioner" redan i maj, enligt en OCHA-rapport.

Utbrottet har kastat ljus på en omfattande brist på mänskliga, logistiska och ekonomiska resurser för att stävja epidemin i landet. Brist på förebyggande insatser – så som myggnät – samt klimatförändringar och förändrade rörelsemönster hos landets befolkning sägs vara bakomliggande orsaker till utbrottets omfattning.

Burundi har dock ännu inte klassat utbrottet som en epidemi, något som en källa inom landets regering tror beror på att regeringen inte vill visa svaghet inför presidentvalet nästa år.

2017 registrerade Världshälsoorganisationen (WHO) nästan 220 miljoner malariafall med runt 435 000 dödsfall som följd – mer än 90 procent av dem i Afrika.

Följ ämnen i artikeln