Inga pepparkakor på förskolor i Östersund

Föräldern Johanna: Tappar hoppet

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Förskolorna i Östersund får fira lucia utan pepparkakor i år.

Detta sedan köpstopp införts på kommunala skolor och förskolor.

– Man tappar lite hoppet när det än en gång är barnen man väljer att spara in på, säger föräldern Johanna Sjösund till Aftonbladet.

Beskedet kom efter att barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund väntas gå drygt 11 miljoner kronor minus – trots att kommunen som helhet beräknas gå med vinst.

– Vi köper inte in något sådant som inte absolut behövs, säger Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolorna i kommunen, till P4 Jämtland, som var först med nyheten.

”Tappar hoppet”

Föräldern och förskoleanställda Johanna Sjösund tycker att beslutet är mycket tråkigt men säger att pepparkakorna bara är en av många besparingar som skett i kommunen de senaste åren.

– Som anställd inom förskolan ser jag ju neddragningarna varje dag. Pepparkakor i sig är ju inte det viktigaste, man kan ordna det mysigt ändå, men man tappar lite hoppet när det än en gång är barnen man väljer att spara in på, säger hon till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Föräldern och förskoleanställda Johanna Sjösund tycker att pepparkaksbeslutet är tråkigt.

– Barn och ungdomar är ju det som är viktigast, så varför ska vi alltid dra ned på dem? Jag tycker det är hemskt tråkigt att beslutsfattarna, som själva inte är på golvet och ser hur verkligheten ser ut, gör så här.

Föräldrar får ej skänka

Enligt Johanna Sjösund kommer flera förskolor nu skippa luciafirandet – trots att flera föräldrar erbjudit sig att ställa upp.

– Jag fick just veta att man inte kommer att få ta emot varken deg eller pepparkakor från föräldrarna. Det har ju med allergier att göra, vilket jag förstår, men vi har ju alltid bakat pepparkakor så jag tror att barnen kommer att sakna detta.

PODD En granskning av de krisande kommunerna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”När Sverige sviker” där Aftonbladet granskar krisande kommuner i landet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE