Lindsay Hoyle ny brittisk talman

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-11-04

Ett epokskifte har ägt rum i Storbritanniens parlament. Lindsay Hoyle från Labour har valts till ny talman efter den excentriske John Bercow – som tagit på sig en stor roll i landets brexitdrama.

Hoyle lovar att utöva sitt ämbete "neutralt".

Den 62-årige Lindsay Hoyle, som har varit biträdande talman sedan 2010, blev vald efter fyra stängda omröstningar (där det inte visas vem som röstat på vem).

– Jag kommer att vara neutral, jag kommer att vara öppen, sade Hoyle efter det att omröstningen var klar på måndagskvällen.

Med sina karaktäristiska rop på ordning – "order!" – och sina sarkasmer har den nu avgångne Bercow länge varit en framträdande profil inom brittisk politik. Under tre år av brexitförhandlingar har hans egensinniga talmanskap även väckt uppmärksamhet utanför Storbritannien.

"Förändras till det bättre"

Men hans sätt att leda arbetet i parlamentet har gjort honom kontroversiell. Brexitörerna anklagar honom för att ha varit partisk genom att på tveksamma grunder tillåta omröstningar som satt käppar i hjulet för regeringens utträdesplaner.

Men Bercows försvarare hyllar honom i stället för att ha återupprättat parlamentets roll som en motvikt till en verkställande makt som försökt ta sig allt för stora friheter.

Totalt ställde åtta kandidater upp i talmansvalet och samtliga lovade inför omröstningarna en mer nedtonad profil i ämbetet.

– Den här kammaren kommer att förändras, men den kommer att förändras till det bättre, lovade Hoyle när han valts.

Lindsay Hoyle valdes in i parlamentet 1997 som ledamot för Labour. Han har framställt sig som en sansad kandidat och har tidigare sagt att han vill föra med sig "den stabilitet och det ledarskap som underhuset behöver för att behålla sin centrala position i vårt politiska system".

Släpas till talmansstolen

Efter att det stod klart att Lindsay Hoyle valts vidtog den något udda ceremonin där den nyvalde talmannen dras av två av sina anhängare från sin plats i ledamöternas bänkar till den tronliknande talmansstolen.

Traditionen härstammar från en tid då talmannen rapporterade om parlamentets arbete till kungen eller drottningen som, om rapporten inte föll monarken i smaken, kunde besluta att talmannen skulle avrättas, vilket förklarar varför en del inte var särskilt pigga på att anta sitt uppdrag.

PODD Vad händer med brittiska nyvalet?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om nyvalet i Storbritannien, hur det påverkar Brexit och om vem som kan tänkas vinna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln