Uppgifter: Konflikten i Göteborg över – betalade för skjutning

Publicerad 2020-09-01

Backagänget och familjenätverket Ali Khan som legat i konflikt i Göteborg ska ha slutit tillfällig fred.

Grupperna ska ha kommit överens under ett uppmärksammat hotellmöte – där ena grupperingen ska ha gått med på ”böter”, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Det har varit väldigt, väldigt lugnt de senaste dagarna, säger Ann-Christin Löfstrand på polisen.

Under onsdagseftermiddagen samlades cirka 40 personer i Posthotellet i Göteborg. Polis kallades till platsen och uppgav att det var för att personerna vägrade avlägsna sig. De kontrollerade personer och bilar på platsen.

Snart stod det klart att det rörde sig om ett möte mellan den kriminella gruppering som verkar i området Backa, och familjenätverket Ali Khan som är verksamma i Angered som de senaste veckorna legat i konflikt med varandra.

Polis i Angered.

Har kommit överens

De senaste veckorna har Göteborg varit omtalat som gängkriminalitetens högborg.

Flera skottlossningar har ägt rum. Larm om vägspärrar som sattes upp av kriminella som ville kontrollera ”sina” områden väckte stor oro om att samhället helt hamnat i gängens händer. Grupper av unga män med vapen, skottsäkra västar och kommunikationsutrustning som stannade och kontrollerade bilar på väg in i bostadsområden tolkades som dels ett led i gängkonflikten, men även som en maktdemonstration mot myndigheter som framstod som maktlösa.

Men nu ska konflikten som legat bakom sensommarens händelser i Göteborg ha lagts ner.

I början av veckan upplevde boende i Hjällbo upplevt att kriminella tagit över området. Man hade bland annat upprättat vägspärrar och kontrollerat bilar som kör in bostadskvarteren.

Ersätts för skjutning

Samtalet på Posthotellet mellan de två kriminella grupperingarna uppges ha lett till en överenskommelse. En större summa, ”ett par hundratusen”, betalades av den en kriminella grupperingen som ersättning för en tidigare skjutning som uppges ha varit upptakt till den senaste tidens upptrappning, enligt uppgift till Aftonbladet.

Kravet ska inledningsvis ha varit ett miljonbelopp, vilket också ska ha fått konflikten att eskalera. Enligt Aftonbladets uppgifter kompromissades summan ner till ett sexsiffrigt belopp.

Sedan dess har inga vägspärrar eller grupper med beväpnade män synts till i staden. Enligt uppgifter till Aftonbladet har familjenätverket till och med kunnat hålla en årlig släktträff ostört under helgen.

Den nyfunna harmonin bekräftas av polisen i Västs vakthavande befäl, Ann-Christin Löfstrand.

– Det har varit väldigt, väldigt lugnt de senaste dagarna, säger hon.