Vårdare lurade missbrukare – hostade och kräktes

Av: Felix Blom

Publicerad:
Arkiv.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYR≈N
Arkiv.

En behandlingsassistent på ett vårdboende orsakade kräkningar och hosta hos en intagen.

För att den intagne skulle sluta dricka handsprit bytte vårdaren ut spriten mot saltat vatten.

Nu anmäls vårdaren till Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd.

I början av februari satt en person placerad på ett vårdboende för missbrukare i Uppland. Han hölls under uppsikt på grund av sin psykiska instabilitet och vårdades i enskildhet. En dag får han tag på en flaska med handsprit och börjar dricka ur flaskan. Någonting som en av boendets behandlingsassistenter uppmärksammar.

Enligt anmälan till Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd framgår det att behandlingsassistenten, i smyg, tar flaskan med handsprit, tömmer den och fyller på med saltat vatten. Efter innehållsbytet ställer han sedan tillbaka flaskan utan att brukaren uppmärksammar det.

Lättkränkt och fyrkantig

När brukar igen dricker ur flaskan mår han så dåligt av det saltade vattnet att han kräks och hostar. Behandlingsassistenten uppger att han bytte innehållet för att uppfostra och ”avskräcka klienten från att dricka saker han inte vet vad det är”. Behandlingsassistenten, som tidigare har upplevts av kollegor som lättkränkt, onyanserad, prestigefull och fyrkantig berättar sen om vad han gjort för alla.

Nu är behandlingsassistenten anmäld till Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd. Något beslut om hans lämplighet är i nuläget inte taget av nämnden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN