Läkaren: Så räddade vi coronasmittat spädbarn

Uppdaterad 2020-07-20 | Publicerad 2020-07-17

I åtta dagar vårdades en för tidigt född pojke på barnintensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Han överlevde och nu berättar ett läkarteam vad de gav den coronasmittade pojken för behandling.

”Det är ett ovanligt fall”, säger intensivvårdsläkaren Silvia Nyholm om barnet hon behandlade i april.

Eftersom spädbarn, i synnerhet coronasmittade spädbarn, sällan hamnar i respirator har intensivvårdsläkaren Silvia Nyholm och fem av hennes kollegor vid Akademiska sjukhuset skrivit en rapport om hur de vårdade pojken i april. Han testades positivt för covid-19 ett par månader efter det första coronafallet bekräftats i Sverige.

– På den här tiden fanns det ingen specifik behandling för covid. Man pratade om trombosprofylax och en del annan behandling, men det var inte bevisat om den fungerade och man experimenterar gärna inte på barn, bara för att man tror att det är bra. Det finns risk för biverkningar vid alla behandlingar och det är man extra rädd för när det kommer till barn, framför allt småbarn, säger Nyholm.

43 personer mellan 0–9 år var konstaterat smittade av covid-19 när pojken fick intensivvård, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Klassisk intensivvård

I stället för specifik behandling mot covid gav läkarna den då två månader gamla pojken basal intensivvård. Han hade fötts i januari efter 30 graviditetsveckor och likt flera andra spädbarn med långa andningsuppehåll fick han koffeinläkemedel som stimulerade andningscentrumet i hjärnan. Han fick också antibiotika i ett par dagar och bröstmjölk via en sond från sin mamma som testats positiv för sars-cov-2, men som inte hade några märkbara symtom.

Till skillnad från vuxna som intensivvårdats för covid-19 hade pojken inte grav lungsvikt eller någon jätteallvarlig inflammation, utan enbart förtätningar på lungorna som blev bättre efter sex dagar i respirator.

Pojkens tvillingsyster var frisk

Varför pojken testades positivt för covid-19 och inte hans tvillingsyster förbryllar läkarna än i dag.

– Det är ett ovanligt fall, för i vanliga fall behöver inte barn ligga i respirator. Vi vet inte varför han smittades eller varför han blev sjuk och inte hans syster. De är tvillingar. Hon var inte ens covid-positiv. Därför är det viktigt att berätta att vi bara gjorde den klassiska intensivvården för att stödja honom tills lungorna var mer friska, säger läkaren.