Duda omvald – men Trzaskowski kallas segrare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Petr David Josek/AP
Rafal Trzaskowski gör segertecknet på sin valvaka. Han förlorade valet, men beskrivs ändå som en slags segrare.

Andrzej Duda vann presidentvalet i Polen. Men experter är ändå imponerade av att oppositionskandidaten Rafal Trzaskowski sånär rådde på den sittande presidenten.

– Det är en rörelse som är ganska massiv, säger författaren Peter Johnsson om Trzaskowskis stöd.

– Segermarginalen är väldigt liten, säger Kazimierz Kik, statsvetare vid ett universitet i Kielce.

– President Duda vann valet, men den stora framgången är Rafal Trzaskowskis, tillägger Kik enligt nyhetsbyrån AFP.

Båda experterna framhåller det anmärkningsvärda i att oppositionskandidaten kom så nära seger. Under valrörelsen användes bland annat landets partikontrollerade radio och tv för att, som Peter Johnsson beskriver det, "nästan föra en hetskampanj" mot Trzaskowski.

– Trzaskowski hade inte bara sin motkandidat mot sig, utan även en stor del av statsapparaten. Trots detta lyckas han mobilisera nästan 10 miljoner väljare. Det är en rörelse som är ganska massiv om man kan mobilisera den ifall det kommer förslag om exempelvis skärpning av abortlagstiftningen, säger Peter Johnsson till TT.

Det mycket jämna resultatet befaras leda till ytterligare motsättningar i landet.

– Politiker från oppositionen pratar redan om att det är en skandal, säger Peter Johnsson, som är författare och Polenexpert.

Små saker

Redan innan valet talades det om utlandsrösternas betydelse och nu pekar mycket mot att små saker gjorde stor skillnad i valet där Andrzej Duda, som står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), enligt de siffror som redovisats officiellt fick 51,2 procent av rösterna. Kritik från oppositionen har redan riktas mot hur utlandsröstningen gått till – där en stor del av de hundratusentals utlandsröstarna inte ska haft möjlighet att rösta.

– Förmodligen har kanske 100 000 av de som skulle rösta utomlands inte fått sina röstkort i tid, så skillnaden skulle kunna vara ännu mindre, säger Peter Johnsson, och menar att det kan leda till protester.

Men han poängterar att det inte kommer att kunna kullkasta valresultatet.

Splittrat land

Valresultatet visar på splittringen i Polen och motsättningarna mellan stad och landsbygd. Oppositionskandidaten Rafal Trzaskowski, från mittenpartiet Medborgarplattformen (PO), vann klart i städerna medan Andrzej Duda gick som starkast på landsbygden. Rafal Trzaskowski fick bland annat över 70 procent av rösterna i Poznan och ett stöd på över 60 procent i Warszawa.

– Motsättningarna mellan stad och land har nästan skärpts i och med valutgången. Och där finns miljoner människor att mobilisera för protestaktioner om nu Lag och rättvisa går vidare med att attackera medier och det kommunala självstyret, säger Peter Johnsson.

PIS arbetar för en centralisering av makten i landet, vilket minskar det kommunala självstyret. Det kan ge upphov till nya konflikter, speciellt i de liberala storstäderna, menar Johnsson.

Frostiga EU-relationer

Med Andrzej Duda som fortsatt president pekar mycket på att Polens politiska utveckling kommer att fortsätta i en tidigare utstakad riktning med bland annat fortsatt ansträngda relationer med EU.

– Polen i dag är inget fullvärdigt demokratiskt land, rättssystemet är i stora delar satt ur spel och public service finns inte. Och det här kommer naturligtvis fortsätta, säger Johnsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE