Badgästen Örjan, 52: Är ju bara att titta runt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Värmeböljan får hela Sverige att svettas – och nu ökar trycket på landets badplatser.

Men enligt stadsepidemiolog Anders Tegnell är det viktigt att fortfarande hålla avstånd på stränderna.

– Är det mycket folk på badplatsen, åk vidare, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Över hela landet steker sommarvärmen och på sina håll kan det bli över 33 grader varmt. Många badsugna stockholmare sökte sig igår till Smedsuddsbadet i Rålambshovsparken för ett svalkande dopp.

Örjan Magnusson, 52, som talade för mångas upplevelse på stranden, menade att han trots folksamlingen inte kände någon oro för trängsel.

– Jag tycker att alla är duktiga på att hålla lagom avstånd och inte trängs eller stressar. Det är ju bara att titta runt sig så ser man att det är ungefär två meter mellan filtarna, säger Örjan Magnusson.

Örjan Magnusson.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Örjan Magnusson.

Men alla badbesökare höll inte med. Kristina Pettersson, 61 som just flyttat tillbaka till Stockholm efter att ha levt isolerad på en ö, uttryckte oro över människors lättsamma inställning till distansbildning.

– Jag tycker inte att man håller så mycket avstånd som jag är bekväm med. Jag skulle önska att det var mer avstånd, säger hon.

Upplever du att det är trångt här?

– Det går ju att hitta platser med avstånd till andra om man anstränger sig, men jag tycker att folk verkar vara betydligt mindre oroliga än vad jag är, säger Kristina Pettersson.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Kristina Pettersson.

”Värmen får en att glömma”

Flera besökare på stranden menade att deras oro kring viruset har minskat sedan värmen infann sig. Astrid Vargas, 30, berättade att hon ibland helt glömmer bort att pandemin fortfarande ligger som ett täcke över världen.

– Jag tror att det är lätt att man glömmer att hålla avstånd när det är såhär varmt. För mig är det bara en helt vanlig sommardag och sen blir man påmind av skyltarna om att hålla avstånd.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Astrid Vargas.

Tegnell: Viktigt att undvika trängsel

Efter torsdagens presskonferens frågade Aftonbladets reporter stadsepidemiolog Anders Tegnell om risken för smittspridning på badplatserna. Tegnell menade att badandet i sig inte är en smittorisk men däremot ser han trängseln på stränderna som oroväckande.

– Det gäller ju att man väljer sina badplatser så att man kan hålla avstånd till varandra. Ser man att man kommer till en badplats där det är väldigt trångt så ska man nog åka vidare till en annan badplats så man kan hålla det här avståndet som vi hela tiden pratar om, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE