Fler foton och fingeravtryck vid gränsen

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-05-28

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Fler som reser in i Sverige kommer att registreras med foto och fingeravtryck för att göra det lättare att upptäcka personer med falsk identitet.

Regeringens förslag är en följd av att lagen måste anpassas till nya EU-regler.

– Möjligheterna att klarlägga en identitet kommer att öka väsentligt, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om den lagrådsremiss som regeringen snart skickar vidare.

Remissen innehåller förslag till ändringar dels i utlänningslagen och dels i lagen om Schengens informationssystem, som reglerar det så kallade Sis-registret. Registret används mycket flitigt av de EU-länder och ytterligare antal länder som samarbetar om det. Det används av polis, gränspolis och migrationstjänstemän och innehåller uppgifter om efterlysta och personer som har inreseförbud, på grund av att de har domar på sig, till exempel.

För att Sverige ska leva upp till EU-reglerna införs krav på att fler personer ska fotograferas och registreras med fingeravtryck. I dag innehåller registret uppgifter om personers namn och födelsedatum men eftersom de kan vara samma för olika personer gör det identifiering svårare. Om foto och fingeravtryck finns blir det lättare.

Lagändringen ska träda i kraft den 28 december i år och kommer till användning vid kontroll vid gränsen och vid så kallad inre utlänningskontroll.