MP vill öppna akutboende för hemlösa barn

Publicerad:
Uppdaterad:
Janne Grönholm (MP).
Foto: Miljöpartiet i Malmö
Janne Grönholm (MP).

NYHETER

Akutboende för hemlösa barn och barnfamiljer.

Det vill Miljöpartiet att Malmö stad öppnar upp.

– Det är en ohållbar situation att barn bor i vandrarhem som ligger på industriområden, säger Janne Grönholm (MP), ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden.

I ett nämndintiativ till arbetsmarknads- och socialnämnden föreslår Miljöpartiet i Malmö att Malmö stad ska öppna upp egna akutboenden för hemlösa barn.

Skälet till att partiet vill se boenden i kommunal regi är för att de menar att det skulle höja kvalitén på boendena men även för att få bort de ockerhyror som finns i dag.

– Vi har en sån situation i Malmö i dag att cirka 1 300 barn är hemlösa. De flesta sitter fast på akutboenden som ofta är helt undermåliga. De är inte bara undermåliga utan de är även jättedyra. En granskning som Hem & Hyra gjorde visar att det ibland är fem gånger så hög hyra än vad som är skäligt. De är både dyra och inte alls anpassade för barn , säger Janne Grönholm (MP), ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Partiet ser helst långsiktiga boendelösningar men menar att dagens situation med akutboende gör att Malmö stad bör öppna egna akutboenden.

Bakgrunden till boendesituationen är att socialtjänsten i dag tillämpar en praxis där strukturellt hemlösa barn inte erbjuds stöd för långsiktiga lösningar - utan enbart akutboenden.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Blir billigare på det sättet”

– Det är en ohållbar situation att barn bor i vandrarhem som ligger på industriområden långtifrån barnens skola. Vi har till exempelvis barn på ett vandrarhem i Hässleholm. De måste då pendla två timmar till skolan från boenden som är helt undermåliga och otroligt dyra, säger Janne Grönholm.

Med egna akutboenden menar Miljöpartiet att kommunen kan säkerställa både boendets kvalité och en trygg uppväxt för barnen.

Partiet pekar även på att egna boenden vore en billigare lösning.

– Det blir billigare på det sättet att om man tittar på de här hyrorna som företagen begärt för akutboende så har det kommit fram att de ibland är fem gånger så höga mot vad som är skäligt. Ändå placeras familjer på de här boenden då vi enligt socialtjänsten är tvungna att ge tak över huvudet. Det är väldigt dyra och dåliga lösningar. Driver man det själv får man en annan koll på kostnaderna. Istället för att sätta pengarna i jättehöga hyror kan vi ge stöd till familjerna som bor på akutboende.

Hur mycket räknar ni med att Malmö stad skulle tjäna in på det här?

– Det får man återkomma med, men i diskussionen vi haft har det varit tydligt att det finns en möjlighet att både höja kvalitén och sänka kostnader om vi gör på det här sättet.

Ställe med närhet till skolor

Pengarna som skulle sparas in vill Miljöpartiet lägga på förebyggande insatser mot hemlöshet, läxhjälp och boendestöd.

Var kommunala akutboenden skulle ta plats finns det i dag inget förslag på.

– Det är ett uppdrag till förvaltningen då - att ta reda på var det finns lämpliga lokaler, om man ska fler eller få och hur man gör detta på bästa sätt. Det är en politisk vilja från vårt håll att man börjat titta på detta. Men huvudsaken är att det ska finnas på ett ställe där barnen enkelt har möjlighet att ta sig till skolor i olika delar av Malmö.

Hur många boenden som kan tänkas bli aktuella är även det en förvaltningsfråga.

– Det är klart att det inte är så att vi tror att bara Malmö stad kan ha akutboende. Det finns säkert andra med, men det är viktigt att Malmö stad börjar driva egna för att få bort en del av familjerna från nästan undermåliga akutboenden som är väldigt dyra.

Förhoppningarna från Miljöpartiet är goda, att förslaget går igenom.

– Vi hoppas såklart att vi får igenom det. Av diskussionerna vi haft uppfattar jag att de andra partierna ställer sig positivt till en sån här lösning. Vi får se på nämndmötet hur det går.

Publicerad:

LÄS VIDARE