SMHI: Risk för skyfall i Skåne

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Paraply kan vara bra att ha med sig om man befinner sig i Skåne. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Paraply kan vara bra att ha med sig om man befinner sig i Skåne. Arkivbild.

Ett lågtryck med stora mängder regn och åska drar under dagen in från Danmark.

SMHI varnar för skyfallsliknande regn lokalt i stora delar av i Skåne.

– Det kan röra sig om uppemot 30 till 35 millimeter regn under några timmar, säger meteorolog Alexandra Olsson.

Den varma sommaren har fått ge vika för ett mer höstliknande väder när lågtryck och regnområden drar in. Ett lågtryck ligger nu och snurrar över södra Götaland. På tisdagsförmiddagen sträcker det sig från norra Polen, över östra Danmark och Västkusten upp mot södra Norge. Och det orsakar kraftiga vindar och risk för stora regnmängder, främst i Skåne med undantag för Österlen.

Risk för nya skurar

Det har regnat på många platser i Skåne under förmiddagen. Och det är mer att vänta under dagen.

– Under eftermiddagen väntas lågtrycket börjar röra sig upp mot Gotland och då finns det risk för nya regnskurar. De skulle kunna bli ganska kraftiga på en del håll när nya skurar drar in, säger Alexandra Olsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

SMHI varnar för skyfallsliknande regn i hela Skåne, med stora lokala variationer. Det finns även risk för kraftig åska. Varningen gäller fram till tisdag kväll.

– Det kan vara stora lokala skillnader. Det är svårt att säga exakt var de kraftigaste skurarna hamnar. Men det kan komma att röra sig om uppemot 30 till 35 mm regn under några timmar, säger Alexandra Olsson.

Varning för hård vindar

Lågtrycket orsakar också hårda vindar.

– Det är ganska blåsigt. Vi har klass 1-varningar utfärdade över nästan samtliga farvatten i söder. Det blir tilltagande vindar under dagen. Och det kan bli ganska blåsigt i kustnära områden, säger Alexandra Olsson.

Varningen gäller de flesta farvatten från Skagerrak och Kattegatt upp till Norra Östersjön och Skärgårdshavet.

Lågtrycket kommer att nå Gotland under kvällen och natten. I morgon onsdag försvagas det allt mer och ligger då över östra Svealand innan det fortätter mot Finland och Baltikum.

Lugnast i landet är det i Norrland. Lugnast, men inte nödvändigtvis mycket torrare eftersom det finns risk för lättare skurar på många platser. Normalt höstväder alltså.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN