TRIS: Effekt av corona att fler barn riskerar att giftas bort

Uppdaterad 2020-04-06 | Publicerad 2020-04-05

Många barn riskerar att fara illa under coronakrisen. Om det larmar föreningen TRIS, som jobbar mot hedersförtryck. Allt fler barn i grundskoleålder ringer och uttrycker oro över att behöva isoleras hemma med sina föräldrar.

— Många barn är oroliga för att giftas bort, säger My Hellberg från TRIS.

TRIS kanslichef vill understryka vikten av att yrkesverksamma som är oroliga för ett barn verkligen tar sin anmälningsplikt på allvar.

TRIS är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening med säte i Uppsala, som aktivt arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. My Hellberg är kanslichef på föreningen. Hon berättar att det vanligtvis är unga kvinnor och män mellan 16 och 30 som kontaktar TRIS för att få hjälp. Men under utbrottet av corona har samtalen från barn i grundskoleålder ökat markant.

– Unga vuxna befinner sig redan i isolering, då gymnasieskolor och universitet har stängt. Vi tror att samtalen från den gruppen kommer att öka när pandemin är över. Däremot tar vi nu emot många fler samtal än vanligt från barn under 15, som fortfarande går i skolan. Många uttrycker oro över att skolorna ska stänga, de är rädda för att isoleras med sina familjer om det skulle bli aktuellt.

Många oroliga för att föras utomlands

Barnen uttrycker oro över ökat fysiskt och psykiskt våld och ökad inlåsning. My Hellberg berättar också att det kan handla om individer som vägras vård av sina familjer.

– Vi har också fått andra indikationer som är otroligt oroväckande. De handlar om att man inte får söka vård i en hederskontext. Att en person som är potentiellt coronasmittad förvägras det, eftesom skulle innebära att man skiljs från familjen, och att familjen därmed förlorar kontrollen. Andra tvingas vara bland närstående som är smittade – kontrollen är hela tiden det viktigaste.

Många barn hör också av sig och är oroliga för att bli bortgifta under pandemin. My Hellberg delar ett vittnesmål från en ung kvinna, som har godkänt att hon citeras.

”...nu när farmor kanske dör tycker min pappa att jag ska gifta mig snabbt så hon kan se mig i brudklänning.../ det skulle göra alla så glada. jag är så osäker, hade inte Corona kommit hade jag dragit igår.... killen är väl ok vi känner varandra lite men jag vill inte gifta mig inte nu..”

– Man kan bli förd utomlands och blir bortgift under den här perioden. Många som ringer är oroliga för att föras utomlands, säger My Hellberg.

”Färre kommer att få hjälp”

Vad kan TRIS göra för de unga som ber om hjälp?

– Om det är ett yngre barn tipsar vi dem om att prata med en lärare och be dem söka hjälp tillsammans. Vi kan vänta på telefon, vi kan hjälpa att kontakta socialtjänsten. Befinner man sig i hemmet, kan man försöka att skriva en lapp som man ger till en granne medan man går ut md soporna. Vi säger också att man ska bestämma ett kodord som man förmedlar till sin lärare eller kompis så att de kan kontakta polis om det blir akut.

My Hellberg säger att en effekt av corona är att fler barn kommer att fara illa utan att få hjälp.

– Efter sommaren tror jag att vi kommer se de verkliga effekterna. Nu ser vi det mest akuta. Sverige är inte väl rustat för den här sortens kris. Vi är inte rustade för kris som individer eller som samhälle, inte heller våra myndigheter. Det blir per automatik så att när alla är hemma så minskar även beredskapen för att kunna hjälpa de här utsatta barnen. Färre kommer att få hjälp. Så är den krassa verkligheten.

Uppmanar att ta kontakt med socialtjänst och polis

TRIS kanslichef vill understryka är vikten av att yrkesverksamma som är oroliga för ett barn tar sin anmälningsplikt på allvar.

– När yrkesverksamma eller vuxna i barns närhet, exempelvis en granne eller en förälder till en klasskompis, ringer och är oroliga så uppmanar vi alltid till kontakt med socialtjänst eller polis.