Regeringen ändrar reglerna för skyddsutrustning

Ministern om corona-anpassningen: En krisåtgärd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bristen på skyddsutrustning är akut på många sjukhus. Samtidigt kommer rapporter om leveranser som fastnar i tullen.

Regeringen lättar nu på reglerna för att andningsskydd och handskar ska nå vården snabbare.

– Vi vill göra allt vi kan för att stoppa smittspridningen, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till TV4.

Läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal står i frontlinjen i kampen mot coronaviruset. För många av dem förenas slitet med en oro för den egna säkerheten. Under de senaste veckorna har anställda på en rad olika sjukhus slagit larm om en skriande brist på skyddsutrustning.

Regeringen slopar nu kravet på att all utrustning som används i vården måste ha en så kallad CE-märkning. Arbetsmiljöverket får i uppdrag att ta fram metoder för hur handskar, andningsskydd, engångsoveraller och annat snabbt ska kunna kontrolleras för att nå sjukvården så snabbt som möjligt.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Foto: Henrik Säll/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Ministern: Skyddet sänks inte

I en intervju med TV4 beskriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark förändringen som en krisåtgärd. Enligt henne kommer dock säkerhetskraven inte att sänkas.

Till SVT säger ministern:

– Den personliga skyddsutrustningen som tillåts måste vara säker för användaren. Skyddet för arbetstagare som använder den personliga skyddsutrustningen sänks inte med dessa åtgärder.

”Får inte ske på bekostnad av hälsan”

I CE-märkningen ingår krav på svensk bruksanvisning. Detta har lett till att leveranser fastnat i tullen. Med den nya förändringen tillåts manualer på andra språk, så länge användaren begriper vad som står.

– Vi välkomnar alla initiativ som försöker tillgodose bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på bekostnad av vårdpersonalens säkerhet och hälsa, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i en kommentar.

– Personal som använder personlig skyddsutrustning måste kunna lita på den. Arbetsgivaren har alltid ett ansvar för den utrustning som används i verksamheten och för att informera och utbilda personalen om hur skyddsutrustningen ska användas.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin

Publicerad:

LÄS VIDARE