Här öppnar Malmös första eritreanska restaurang

Publicerad 2020-04-10

Trots att en majoritet av Malmös restauranger går på knäna och kämpar för sin fortsatta överlevnad just nu finns det vissa undantag.

Nyöppnade Restaurang Zula, beläget i Green Mangos gamla lokaler på Möllan, är ett sådant. Hateff Mousaviyan har träffat ägarna för att höra hur det egentligen är att öppna nytt mitt under en rådande pandemi.

I fjol lämnade den thailändska restaurangen Green Mango sina dåvarande lokaler. Detta efter mer än 15 år på Ystadsgatan. Anledningen, framkom det i en uppmärksammad intervju med Sydsvenskan, var att ägarna hade tröttnat på allt stök i området.

– Det känns lite pinsamt när folk kommer till oss i sina finkläder för att äta och så får de sitta i rökmoln av hasch, polisutryckningar och se slagsmål ute på gatan. Det är inte okej längre, sa Silvia Babic, Green Mangos ägare, till Sydsvenskan i november.

Anledningen bakom Green Mangos flytt från Möllan känns som en trist ände att börja i. Trist, men någonstans oundvikligt. Silvia Babic skrädde inte direkt orden när hon pratade med Sydsvenskan där i höstas.

För personerna som nu tar över och ska bedriva ny verksamhet i dessa lokaler kom intervjusvaren som något av en överraskning.

– Jag blev förvånad när jag läste. Det här var inget hon hade sagt till oss när vi frågade varför hon ville flytta. Då hette det att de bara letade större lokaler. Man kan tycka att hon hade kunnat nämna problemen när vi satt i möte henne och fastighetsägaren, säger Nigisti Ghermay, en av grundarna bakom nyöppnade Restaurang Zula.

Nigisti Ghermay och Ghenet Habtemariam har öppnat Malmös första eritreanska restaurang.

Green Mango-ägarnas tråkiga erfarenheter från Ystadsgatan är dock inget som låter hindra Nigisti Ghermay, 53, och vännen Ghenet Habtemariam, 54, från att försöka vända det här till något positivt. De vill ju bara fokusera på sitt nystartade hjärteprojekt, få Zula att flyga.

– Jag har bott här i över 25 år. Malmö är Malmö. Det är klart att jag känner till de dåliga sidorna av Möllan, men jag upplever att så länge man sköter sitt så ska det inte vara några problem, berättar Nigisti Ghermay.

Över förväntan

När vi slår oss ned för att prata har Restaurang Zula knappt haft öppet i en vecka. 

Nigisti Ghermay och Ghenet Habtemariam har en person som hjälper till med disken, annars gör de allt själva. Sju långa dagar i veckan. 

Hittills har öppningen gått som de hade tänkt, coronakrisen till trots.

– Konstigt nog har det varit över förväntan. Till och med utan alkoholtillståndet, som vi fick igår, har vi haft fullt upp, berättar Nigisti Ghermay.

Resten av branschen står på ruinens brant och många riskerar att gå i konkurs på grund av coronavirusets framfart. Är det inget ni märker av?
– Inte hittills i alla fall. Men vi gör samtidigt det här helt själva. Vi har ingen personal vi behöver betala ut löner till. Det gör det lättare att bara köra på, även om det förstås inte är hållbart att jobba så mycket som vi gör just nu. Vi får se hur det går framöver, säger Nigisti Ghermay.

Malmös första eritreanska

En del av förklaringen till varför Restaurang Zula har fått en bra start mitt i den rådande pandemin skulle kunna ligga i att de erbjuder något helt nytt för Malmöborna.

För även om Malmö är känt för sitt breda restaurangutbud har det – tills nu – inte funnits någon representant från vare sig det eritreanska eller etiopiska köket (maten från de båda grannländerna är snarlik, varför man ofta nämner dem i samma mening).

Själva maten

Grunden i det eritreanska köket är injera, den typiska surdegspannkakan som ofta förknippas med etiopisk mat. Restaurang Zula gör sin injera på 40% glutenfritt teffmjöl och en mix av andra hälsosamma sädesslag.

– Många av våra rätter är veganska. De innehåller till exempel spenat, potatis, kikärtor och olika linser, förklarar Ghenet Habtemariam.

Ett annat återkommande inslag på Restaurang Zulas meny är berbere, en rödbrun kryddblandning som används som smakbas i grytor, soppor och marinader.

– Den är mer kryddig än stark, skulle jag säga. För de som vill ha lite mer hetta har vi en annan hemmagjord sås som man själv kan lägga på i efterhand, berättar Nigisti Ghermay.

Ghenet Habtemariam och Nigisti Ghermay.

Haft idén i flera år

Nigisti Ghermay och Ghenet Habtemariam har tidigare lagat mat tillsammans när den eritreanska föreningen i Malmö har deltagit i olika temadagar runt om i Malmö.

– De gånger vi har varit med har alla rätter tagit slut. Det är många som brukar fråga vart de kan beställa vår mat och om vi inte ska öppna restaurang ihop. “En vacker dag”, har jag svarat då. Den vackra dagen är nu, skrattar Nigisti Ghermay.

Hur känns det att vara igång nu då?
– Det är en väldigt härlig känsla. Jag är glad att få vara med och äntligen förverkliga Ghenets dröm. Det här var inte alls min plan från början, utan det är Ghenet som har varit drivande i det här, säger Nigisti Ghermay, lite i förbifarten. 

Så du själv har aldrig drömt om att öppna restaurang?
– Nej, verkligen inte. Jag är utbildad ekonom med en examen i filosofi. Men det här blir en rolig utmaning. Hittills har det som sagt gått över förväntan. Vi låter gud bestämma om det beror på tur eller inte. Ska det fortsätta på det här sättet kommer vi förhoppningsvis klara oss även i framtiden.